Tek parti döneminde toprak reformu uygulamaları ve siyasi çözüm arayışları
Land reform practices in the single party period and the search for political solutions
  1. Tez No: 888919
  2. Yazar: MUSTAFA ERSAGUN DALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, Toprak Kanunu, Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM, Land, Land Law, Republican People's Party, Grand National Assembly of Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Yeni kurulan cumhuriyet, siyasî, ekonomik ve sosyal konularda milletin rejimle olan bağlarını güçlendirmek amacıyla önemli gelişmeler kaydetmiştir. Bu süreçte, siyasî, sosyal, ekonomik ve kültürel konuları içeren toprak meselesi, çözülmesi gereken öncelikli sorunlardan biri haline gelmiştir. 1930'lu yıllarda çıkarılan kanunlarla bu meseleye yönelik adımlar atılmış olsa da tam bir reform gerçekleşmemiştir. Dâhiliye, Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekâletleri tarafından hazırlanan toprak reformu tasarıları, muhalefetin ve büyük toprak sahiplerinin tepkisiyle ve yaklaşan II. Dünya Savaşı gibi nedenlerle hayata geçirilememiştir. 1945'te çıkarılan Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ise hem siyasî hem de teknik altyapı sorunları nedeniyle istenilen sonuçları vermemiştir. Bu tez çalışması, 1920-1945 yılları arasında gerçekleşen toprak dağıtım uygulamalarını ele almaktadır ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi belgeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi zabıt tutanakları, süreli yayınlar, telif ve tetkik eserlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Çalışmamızın giriş bölümünde, toprak reformu kavramına odaklanılmış ve Türkiye'de bu reformun neden gerekli olduğuna dair sebepler tartışılmıştır. Birinci bölümde, Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar tarım ve ekonomi alanındaki gelişmelerin genel bir panoraması sunulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, 1920-1945 yılları arasında gerçekleştirilen toprak dağıtım uygulamaları ve hazırlanan toprak kanun tasarıları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu hakkında bilgi verilerek Mecliste yaşanan siyasî tartışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The newly established republic made significant progress in political, economic and social issues in order to strengthen the nation's ties with the regime. In this process, the land issue, including political, social, economic and cultural issues, became one of the priority problems to be solved. Although steps were taken to address this issue with the laws enacted in the 1930s, a complete reform was not realized. The land reform drafts prepared by the Ministries of Interior, Health and Social Welfare could not be realized due to the opposition's and large landowners reactions and the approaching World War II. The Farmer Land Law enacted in 1945 did not yield the desired results due to both political and technical infrastructure problems. This thesis deals with the land distribution practices that took place between 1920 and 1945 and is based on the documents of the Republican Archives of the Presidency of the Republic of Turkey, minutes of the Grand National Assembly of Turkey, periodicals, copyright and research Works. The introductory part of our study focuses on the concept of land reform and discusses the reasons why this reform is necessary in Turkey. In the first chapter, a general panorama of the developments in agriculture and economy from the Ottoman Empire to the Republican Era is presented. In the second part, information is given on the land distribution practices and the land law drafts prepared between 1920 and 1945. In the third part, information on the Farmer Land Law is given and the political debates in the Parliament are included.