Ulaştırma ve Trafik Güvenliği Özel İhtisas Komisyonu raporları ekseninde Ankara'daki ulaşım güvenliği ve yönetiminin incelenmesi
An investigation of transportation safety and management in Ankara on the axis of Transport and Traffic Safety Specialization Commission reports
- Tez No: 888937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN KAVSIRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Trafik Güvenliği, Ulaşım Güvenliği, Trafik Kazaları, Karayolları, Ankara, Traffic Safety, Transportation Safety, Traffic Accidents, Highways
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Trafik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Küreselleşen dünya da hızla artan nüfus beraberinde bazı sorunlarında ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Artan nüfus ile birlikte günlük hayatımızın temel ögelerinden biri olan karayolu trafiğine katılımda da araç ve yaya olarak artış görülmektedir. Trafiğe katılan yaya ve araçlar için gereken önlemler ne kadar alınsa da yaralanmalar, maddi hasarlar ve ölümlerin önüne geçilememektedir. Ülkemizde, kentlerimiz de artan nüfus artış hızından dolayı karayolu trafiğine katılımda da artış görülmektedir, özellikle büyükşehirlerde nüfus artış hızının fazla olmasından dolayı bu orandaki artış oldukça fazladır, bu durumda beraberinde karayolu trafik ulaşım faaliyetleri ve kaza risklerinin ciddi bir toplumsal sorun durumuna geldiği görülmektedir. Trafik kazalarının olası zararlarının azaltılması bakımından yaya, sürücü, yolcu, denetim personeli olarak rol oynayabilen insan faktörünün öncelikli değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ulaştırma ve trafik güvenliği özel ihtisas komisyonu raporları ekseninde Ankara'daki karayolu trafik güvenliği incelenmiştir. Buna bağlı olarak karayolu trafik kazalarının ulaşım güvenliğine etkisi ortaya konmaya hedeflenmiştir. Çalışmada ulaşım kavramı, karayolu trafik güvenliği kavramları, trafik güvenliğinin sağlanması için yapılan kampanyalar, eğitim alanında yapılan düzenlemeler ele alınmış ve Ankara'nın mevcut karayolu trafik güvenliği ve yönetimi Özel İhtisas Komisyonu Raporları, Büyükşehir Belediyesi Kararları, UKOME Kararları doküman analizi yapılarak, incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda yetkili kurum ve kurumlar tarafından trafik kazalarını önleyici önlemlerin alınmasının, trafik eğitimlerinin okul öncesinden başlayarak yaşam boyu sürmesinin ve vatandaşları bilinçlendiren çalışmaların yapılmasının, trafikte güvenliği sağlamak için sürücü ve yayaları bilinçlendirilmesini sağlayan kampanyaların arttırılması, trafiğe katılan yaya ve sürücüler için onların yararına olabilecek uygulamaların geliştirilmesi gerekliliğinin karayolu trafik güvenliğine olumlu etkilerinin olduğu, olumsuz sonuçlanan uygulamaların ise nasıl olumlu hale gelebileceğine dair bazı öneriler ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, transportation safety and management in Ankara has been examined on the basis of the reports of the transportation and traffic safety special commission. Accordingly, the effect of traffic accidents on transportation safety is revealed. Cities are places where intense economic activities take place. In this respect, considering the increasing population density and population growth rate in cities, it is seen that road transportation activities and accident risks in cities have become a serious social problem. In terms of reducing the possible damages of traffic accidents, the human factor, which can play a role as pedestrian, driver, passenger and inspection personnel, should be evaluated primarily. In the study, the concepts of transportation security and management were discussed in detail and Ankara's current transportation security and management were examined within the scope of Specialization Commission Reports, Metropolitan Municipality Decisions, UKOME Decisions. As a result of the study, it has been seen that taking precautions to prevent traffic accidents by authorized institutions and organizations, continuing traffic education starting from pre-school and making studies that raise awareness of citizens have positive effects on transportation safety.