Sıtma hastalarında plazma A ve E vitamin düzeyleri
Vitamins A and E levels of plasma in malaria patients
  1. Tez No: 88898
  2. Yazar: NECDET BİKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıtma, A vitamini, E vitamini
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Sıtma insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup, bir çok uygarlığın çökmesine neden olmuştur. Dünya nüfusunun % 40' ı sıtmanın endemik olduğu bölgelerde yaşamakta olup, yılda 2 milyon' u aşkın insan bu hastalıktan ölmektedir. Ülkemizde ise Güneydoğu Anadolu bölgemizde GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasına paralel olarak sıtma hastalığı daha önemli bir hale gelmektedir. Klinik ve laboratuar olarak sıtma tanısı konulan 25 hasta ve aynı sosyo ekonomik düzeyden 25 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Plazma vitamin A ve vitamin E seviyeleri High Pressure Liquid Choromatography (HPLC) ile ölçüldü. Sıtma hastalarında A ve E vitaminlerinin plazma seviyeleri sağlıklı bkeylerinkine göre istatistiksel açıdan önemli düzeyde düşük bulundu (Sırasıyla pO.0001 ve p=0.006). Birçok enfeksiyonda plazma vitamin konsantrasyonlarının düştüğü bilinmektedir. Sıtma hastalarında plazma A ve E vitamini konsantrasyonlarının düşüklüğü sıtma parazitine karşı vücudun geliştirdiği oksidatif stresin bir parçası veya sonucu olabilir. Akut dönemde bu vitaminlerin tedavi amacıyla verilmesi vücudun savunma mekanizmasını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi kronik durumda bu vitaminlerin eksikliği söz konusu olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Malaria that is old as human history had caused disappearance of many civilization in the world. Around 40% of the world population has been living in regions where malaria is widespread and more than two millions of human were died by that cause. Malaria disease has been important with in exponsion of irrigated agriculture with Southeast Anatolia Project in the southeast of Turkey. Both 25 patient who were diagnosed by clinical and labratual studies as malaria and 25 healthy person by similar social economic level were studied. Plasma vitamin A and E level were measured by High Pressure Liquid Choromotography (HPLC).