Tütün içenlerde C ve E vitaminlerinin bazı fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması
The investigation of affects of vitamins C and E on sone physiological parameters in tobacco smoking
  1. Tez No: 88899
  2. Yazar: HÜSEYİN YABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZİYA KARAKILÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Uttun, Cve E vitamini. I.ıpiı profili, Cigarette smoking, tobacco, vitamins C ami E, Lipide profile
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
25 V. ÖZET Sigara ve tütün nikotin, karbonmonoksil, hidrojen syanid. nitrojen oksit ve katran içerir. Bu zararlı bileşikler oksidan/antioksidan dengeyi bozar ve hücresel zarların yıkımına yol açar. Böylece atcroskleroz. pıılmoner \etersi/lik. solunum yolları ve diğer dokularda kanser oluşabilir. Bu nedenle sigara ve tütün içenlerde lipit profili ve fonksiyonel karaciğer enzim düzeyleri belirlendi. Bu gruplara C ve \l vitaminleri verildi ve önceki değerleri ile sonraki değerleri karşılaştırılarak bu vitaminlerin olası etkileri araştırıldı. Sonuç olarak, C ve E vitaminlerinin ö/ellikle plazma irigliscrit miktarını azaltabileceği, ayrıca ALT ve AST değerlerini de etkileyebileceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
26 THE INVESTIGATION OF AFFECTS OF VITAMINS C AND E ON 'SSSZu^^ PARAMETERS IN TOBACCO SMOKING VI. SUMMARY Tobacco and cigarette smoking contains catbonmonocsidc. hydrogen cyanide, nitrogen oxide and catranc. These harm ful I components damages balance of oxidants/antioxidants and these cause damages on the biological tissues. Therefore, it may be athereosclerosis, pulmonal insufficiency and cancer in tracts of breath. Plasma lipid profile and functional enzymes of the liver were determined in blood plasma of tobacco and cigarette smoking persons. C and I: vitamins were administered in these groups and the values of before and after study were compared and investigated probably effects of these vitamins. In conclusion, it can be concluded thai C and I- \itamins decreased concentration of plasma triglyseride. In addition, these vitamins may affect values of ALT and AST.