1842'de Florina'nın Müslüman nüfusu (5436 numaralı nüfus defterine göre)
The Muslim population of Florina in 1842 (According to population book No. 5436)
- Tez No: 889079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TEKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nüfus, Florina, Manastır, Nüfus Defteri, Population, Florina, Manastır, Population Register
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Nüfus kelimesi belli bir coğrafyada yaşamını sürdüren insanları tanımlamak için kullanılır. Arapça“nefs”kelimesinin çoğuludur. Askeri güç olarak kullanılan nüfus, vergi mükellefiyetleri ve devletlerin ekonomik güçlerini temsil etmektedir. Tarih boyunca birçok devlet sahip olduğu güç miktarını tespit etmek amacıyla zaman zaman nüfus sayımları gerçekleştirmiştir. Osmanlı Devleti fethettiği bölgelerin sosyal, iktisadi ve askeri durumlarını tespit etmek amacıyla zaman zaman Tahrir kayıtları oluşturmuştur. Bu kayıtlar Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımlarının ilk örneklerindendir. Osmanlı Devlet'inde ilk nüfus sayımı II. Mahmud döneminde Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla devletin sahip olduğu askeri gücü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu sayımlarda Osmanlı Devleti'nde yaşayan erkek nüfus miktarı tespit edilmiştir. Modern anlamda ilk nüfus sayımı ise 1831 yılında yapılmıştır. Deftere kaydedilen nüfusun yaşı, fiziki özellikleri ve askerlik durumları hakkında bilgi verilmiştir. Tez çalışmamızın konusu Rumeli Eyaleti Manastır vilayetinin Florina kazasına ait 5436 numaralı Müslim nüfusun kaydedildiği defterdir. Bu defterin incelenmesi sonucunda defterde bulunan kayıtlar transkript edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu defterde Florina kazasına ait köylerde yaşayan kişilerin sayıları, adları, baba adları, yaşları, fiziksel özellikleri, engel durumları, askerde olanlar, kazaya gelen nüfus hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term“population”is used to describe the people living in a specific geographical area. It is the plural of the Arabic word“nefs.”Population, used as a military force, represents tax obligations and the economic strength of states. Throughout history, many states have conducted population censuses from time to time to determine the amount of power they possess. The Ottoman State occasionally constitute Tahrir registers to determine the social, economic, and military conditions of the regions it conquered. These records are among the first examples of population censuses in the Ottoman State. The first population census in the Ottoman Empire was conducted during the reign of Mahmud II after the abolition of the Janissary Corps to determine the state's military strength. In these censuses, the number of male populations living in the Ottoman State was identified. The first modern population census was conducted in 1831. The age, physical characteristics, and military status of the population recorded in the register were provided. The subject of our thesis is the register with number 5436, which records the muslim population of the Florina district in the Manastir province of the Rumeli state. As a result of examining this register, the records in the register were transcribed and evaluated. This register provides information about the number of individuals, their names, fathers' names, ages, physical characteristics, disabilities, those in the military, and the population coming to the district in the villages of the Florina district.