Epilepsi tanılı çocuklarda hastalık ve hemşire algısına yönelik resim yorumlama
Picture interpretation for disease and nurse perception in children diagnosed with epilepsy
  1. Tez No: 889090
  2. Yazar: BEYZA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE DEMİR, DOÇ. DR. ÖNDER BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, epilepsi, hemşire, çizim, çizim analizi, Child, epilepsy, nurse, drawing, drawing analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Epilepsi, beklenmedik ve ani doğası nedeniyle çocuk üzerinde fizyolojik, psikolojik, sosyal ve duygusal etkilere sahiptir. Epilepsinin çocuklarda duygusal ve sosyal etkileri göz önüne alındığında, çizim eyleminin epilepsinin çocuklar üzerindeki etkilerini ve duygularını aktarmada yardımcı olacağı düşünülmektedir. Çalışmada, çizimlere dayalı olarak epilepsi tanılı çocukların epilepsiye ve hemşireye ilişkin algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Görsel fenomenoloji yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini 7-12 yaş aralığındaki 20 epilepsi tanılı çocuk oluşturmuştur. Veriler 15.01.2023-15.07.2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Niteliksel araştırma raporlama için birleştirilmiş kriterler (COREQ) kontrol listesi kullanılmıştır. ''Tanıtıcı Bilgi Formu'',“Yarı Yapılandırılmış Çocuk Görüşme Formu”ve çocukların ''Bana Bir Hemşire Çiz, Bana Hastalığını Çiz'' yönergeleri ile çizilen resimlerin biçim, renk ve kompozisyon açısından değerlendirilmesiyle elde edilmiştir. Kodlar incelenmiş hastalık algısı üç tema (epilepsi tanılı çocuğun yaşamındaki kaos, epilepsi tanılı çocuğun gereksinimleri, epilepsi tanılı çocukta gelişim) ve on alt tema (duygusal durum, geçmiş ve geleceğe yönelik düşünceler, hastane döngüsü, fiziksel etkiler, ihtiyaç ve istek, arayış ve bağımlılık, iletişim, iyileşme ve gelecek umudu, kişilik, resim yeteneği) altında gruplandırılmıştır. Hastalık algısı ise iki tema (epilepsi tanılı çocuğun yaşamında olumlu hemşire, epilepsi tanılı çocuğun yaşamında olumsuz hemşire) ve dokuz alt tema (bakım verici, yetkinlik, duygusal destek ve empati, iletişim ve ilişki kurma, rol model, mesleki güven ve yeterlilik, negatif deneyim/ olumsuz duygusal algılar, iletişim engelleri, hastalığı yönetim tarzı) altında gruplandırılmıştır. Sonuç olarak, çocukların çoğunlukla özgüven eksikliği, benlik algısında düşüklük, değersizlik duygusu, yalnızlık ve iletişim problemi yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy has physiological, psychological, social and emotional effects on children due to its unexpected and sudden nature. Considering the emotional and social effects of epilepsy on children, it is thought that the act of drawing will help to convey the effects of epilepsy on children and their emotions. In this study, it was aimed to evaluate the perceptions of children diagnosed with epilepsy about epilepsy and nurses based on drawings. The sample of the study, which was conducted using visual phenomenology method, consisted of 20 children diagnosed with epilepsy between the ages of 7-12. Data were collected between 15.01.2023-15.07.2023. Combined criteria for qualitative research reporting (COREQ) checklist was used. The data were obtained by evaluating the“Introductory Information Form”,“Semi-structured Child Interview Form”and the pictures drawn by the children with the instructions“Draw Me a Nurse, Draw Me Your Disease”in terms of form, color and composition. The codes were analyzed and the perception of illness was grouped under three themes (chaos in the life of the child diagnosed with epilepsy, needs of the child diagnosed with epilepsy, development in the child diagnosed with epilepsy) and ten sub-themes (emotional state, past and future thoughts, hospital cycle, physical effects, need and desire, seeking and dependency, communication, hope for recovery and future, personality, drawing ability). Perception of illness was grouped under two themes (positive nurse in the life of a child with epilepsy, negative nurse in the life of a child with epilepsy) and nine sub-themes (caregiver, competence, emotional support and empathy, communication and relationship building, role model, professional confidence and competence, negative experience/ negative emotional perceptions, communication barriers, illness management style). As a result, it was found that children mostly experienced lack of self-confidence, low selfperception, feelings of worthlessness, loneliness and communication problems.