Türkiye'de çocuğa yönelik dijital şiddet haberlerinin basın dili odaklı incelenmesi: Hürriyet, Sabah ve Sözcü gazeteleri üzerine bir inceleme
A press language- focused examination of the newa on digital violence against children in Turkey: An examination on the newspapers Hürriyet, Sabah and Sözcü
- Tez No: 889101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, ġiddet, Yazılı Basın, Ġstismar, Yasal Düzenlemeler, Child, Violence, Written Press, Abuse, Legal Regulations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Toplumsal büyük bir sorun olarak Ģiddet, en çok zihinsel ve biliĢsel geliĢimini tamamlamamıĢ olan çocuklar üzerinde olumsuz etkiler oluĢturmaktadır. ġiddet çocuklar üzerinde kalıcı ve derin olumsuz etkilere bırakarak hem bireysel geliĢimlerini hem de toplumun geleceğini tehdit etmektedir. Çocuğa yönelik Ģiddet, her alanda varlığını sürdürmekte ve toplumun her katmanına ulaĢabilen kitle iletiĢim araçları, bu sorunu kendi dilinde yeniden üreterek toplumda sunmaktadır. Medya Ģiddet mağduru çocukları genellikle pasif bir Ģekilde ve yetiĢkinlerin anlayabileceği bir anlatım tarzıyla ele almaktadır. Bu doğrultuda araĢtırmanın konusu Türkiye‟deki yazılı basında çocuğa yönelik Ģiddet haberlerinin günlük basılı nüshaları üzerinden incelenmesini kapsamaktadır. ÇalıĢmanın amacı ise, çocuğa yönelik Ģiddet haberlerinin analiz edilerek Türkiye‟de var olan yazılı basına ne kadar ve nasıl yer aldığı ayrıca daha çok kimlerin bu Ģiddeti uyguladığını belirlemektir. Ġlgili literatür incelendiğinde ulusal basında çocuğa yönelik Ģiddet haberlerine yönelik analizlerin yetersiz olduğu görülmüĢtür. Bundan dolayı çocuğa yönelik Ģiddet haberlerini basın, etik, hukuk ve Ģiddet kapsamında ele alan bir çalıĢmanın olması araĢtırmanın önemini göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye‟de çocuğa yönelik Ģiddet haberleri içerik çözümlemesi yöntemiyle incelenmiĢtir. ÇalıĢma üç bölümden oluĢmaktadır. GerçekleĢtirilen araĢtırma neticesinde; 93 günlük gazete analiz edilerek, toplamda 147 haber yapıldığı görülmüĢtür. ġiddete maruz kalan çocukların genellikle ergenlik döneminde olduğu ve orta yaĢ yetiĢkinlerin daha çok Ģiddet uyguladığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
As a major social problem, violence has the most negative effects on children who have not completed their mental and cognitive development. Violence has permanent and profound negative effects on children and threatens both their individual development and the future of society. Violence against children continues to exist in every field and mass media that can reach every layer of society presents this problem in the society by reproducing it in its own language. The media often deals with children who are victims of violence in a passive way and in a way of expression that adults can understand. In this direction, the subject of the research covers the examination of the news of violence against children in the written press in Turkey through daily printed copies. The aim of the study is to analyze the news of violence against children and determine how much and how it is included in the written media that exists in Turkey, and who commits this violence more.. When the relevant literature was examined, it was seen that the analyzes for the news of violence against children in the national press were insufficient. Therefore, the fact that there is a study that deals with the news of violence against children within the scope of the press, ethics, law and violence shows the importance of the research. In this context, news of violence against children in Turkey was examined by content analysis method. The study consists of three parts. As a result of the research carried out; It was seen that 93 daily newspapers were analyzed and a total of 147 news were made. It has been concluded that children exposed to violence are usually in adolescence and middle-aged adults experience more violence.