Geri Dön

Mining landscapes: Tracing the socio-spatial transformations in rural terrains – Ovacık, Türki̇ye

Madencilik peyzajları: Kırsal arazilerdeki sosyo-mekânsal dönüşümlerin izini sürmek – Ovacık, Türkiye

  1. Tez No: 889127
  2. Yazar: DİLARA YARAŞ ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA BAŞ BÜTÜNER, PROF. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 192

Özet

Madencilik faaliyetleri, insanoğlunun sürekli ve kapsamlı dönüşümler yoluyla peyzaj üzerinde kurduğu tahakkümdür. Atmosfer, yeraltı ve ikisi arasındaki çevreyi etkileyen madencilik, peyzaj üzerinde doğrudan sonuçlar üreten ve siyasi, ekonomik ve sosyal alanlardan kaynaklanan yeni ekolojiler ortaya çıkarır. Farklı ekolojiler ve işgallerle örülü madencilik peyzajı, açık ya da gizli olabilen çok sayıda katmanın oluşturduğu kalın bir zeminden meydana gelmektedir. Madencilik peyzajı, antropojenik müdahaleyi çarpıcı şekilde ortaya koyan madencilik yapıları ve altyapısı, kimyasallar ve atıkları içermesinin yanı sıra, devlet tarafından benimsenen ideolojiler, yürütülen politikalar ve mevzuatlar, peyzaja atfedilen öznel değerler ve insan toplulukları gibi gizli katmanlarla da etkileşim halindedir. Türkiye'nin Bakırçay Havzası'nda, verimli tarım arazileri ve meyve bahçeleriyle kırsal bir yerleşim yeri olan Ovacık Köyü, 1980'lerin sonunda ulusötesi bir altın madenciliği şirketinin gelişiyle, dramatik mekânsal ve sosyokültürel dönüşümler yaşamıştır. Maden peyzajının çok katmanlı kalın zeminini ele alan bu tez, Ovacık'ın kırsal arazisinin sosyo-mekânsal dönüşümünü, onu oluşturan açık ve gizli katmanları inceleyerek ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Ovacık'taki madencilik peyzajını meydana getiren tüm katmanların özünün kavranmasının ardından, peyzajın dönüşümünün çok boyutlu anlatısı haritalama yoluyla incelenmektedir.

Özet (Çeviri)

Mining activities are humankind's domination of landscape through persistent and extensive transformations. Affecting atmosphere, subsurface, and in-between environment, mining introduces novel ecologies arising from political, economic, and social realms, which have direct consequences on landscape. Mining landscape, woven by diverse ecologies and occupancies, forms a thick ground consisting of multiple layers, which can be either manifest or obscure. Besides encompassing mining structures and infrastructure, chemicals, and waste that boldly mark anthropogenic intervention, mining landscape is also engaged with obscure layers such as state-adopted ideologies, conducted policies and legislations, subjective values attributed to the landscape, and human occupancies. Ovacık village, a rural settlement in the Bakırçay basin of Türkiye with fertile agricultural lands and orchards, has experienced dramatic spatial and sociocultural transformations with the arrival of a transnational gold mining company in the late 1980s. By addressing the thick ground of the mining landscape, this thesis aims to unfold the socio-spatial transformation of Ovacık's rural terrain by examining both the manifest and obscure layers that engender it. In this study, after the comprehension of the case by digesting its manifest and obscure layers, the multidimensional narrative of the transformation of Ovacık's landscape is studied through mapping.

Benzer Tezler

  1. Cumhuriyet'ten günümüze Türk resim sanatında kent imgeleri

    City images in Turkish paintings during Republican Era

    BURAK KUTLAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Güzel SanatlarÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    N

    DOÇ. İHSAN DOĞRUSÖZ

  2. Assessing the impacts of coal mining on rural landscapes: The case of Yatağan, Muğla

    Kömür madenciliğinin kırsal peyzajlar üzerindeki etkilerinin değerlendirmesi: Yatağan, Muğla örneği

    MELDA KAPLAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    MimarlıkOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL YILDIRIM ESEN

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT DİNLER

  3. Conservation of complex cultural landscapes of extraction as heritage places: The case of Kandilli/Armutçuk coal mining region in Zonguldak

    Kompleks kültürel maden çıkarma peyzajlarının miras alanları olarak korunması: Zonguldak Kandilli/Armutçuk kömür madenleri bölgesi örneği

    ÇAĞIL EZGİ AYDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    MimarlıkOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ

  4. Islah edilmiş maden alanlarında peyzaj tasarım yaklaşımlarının değerlendirilmesi (İstanbul Çiftalan-Kısırkaya yöresi maden alanı örneği)

    Evaluation of landscape design approaches in post-mining improved landscape (Istanbul Çiftalan-Kisirkaya mine field example)

    DEMET ÜLKÜ GÜLPINAR SEKBAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Peyzaj MimarlığıKaradeniz Teknik Üniversitesi

    Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CENGİZ ACAR