Z kuşağında serbest zaman değerlendirmede yeni medya bağımlılığı
New media addiction in leisure time spend in generation Z
- Tez No: 889213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Yeni Medya, Z kuşağı, Serbest Zaman, İnternet, Addiction, New Media, Generation Z, Leisure Time, Internet
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küreselleşme ve dijitalleşmeyle birlikte toplumsal hayatın bir parçası olan yeni medya, serbest zaman değerlendirme araçlarından biri haline gelmiş ve aşırı kullanımının getirdiği bağımlılık sonucu sosyal bir problem olarak hayatımıza dahil olmuştur. Bu çalışmada yeni medya araçlarının yaratmış olduğu bağımlılığın bireysel ve toplumsal, neden ve etkilerinin tespit edilmesi için internet kullanıcılarının, sosyolojik profillerinin incelenmesine odaklanılmıştır. Spesifik olarak yeni medya kullanımının en çok etkilediği ve etkilendiği Z kuşağının, yeni medya araçlarını kullanım amaç, şekil ve sıklıklarının sosyolojik analizler eşliğinde açıklanarak, internet bağımlılığının olumlu ve olumsuz etkilerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın amacı; serbest zaman değerlendirme faaliyetlerinden biri olarak kabul edilen yeni medyanın, Z kuşağı yaş aralığında bulunan bireyler tarafından kullanım şeklinin ve alışkanlıklarının, sosyolojik analizler ve teoriler eşliğinde açıklanması, aynı zamanda yapılan mülakatlar sayesinde Z kuşağının teknoloji kullanım ve doyumlarının internet bağımlılığı çerçevesinde ele alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada, Z kuşağı yaş aralığında bulunan Erciyes Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesinde eğitim gören basit örneklem ve kartopu örneklem yoluyla seçilen toplamda 48 öğrenciye demografik ve betimsel sorular yöneltilmiş, bu bilgiler eşliğinde katılımcıların internet kullanımları esnasında sahip oldukları duygu, düşünce, davranış ve deneyimlerine dair bilgiler anlaşılmaya ve aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
New media, which has become a part of social life with globalization and digitalization, has become one of the means of leisure time evaluation and has been included in our lives as a social problem as a result of the addiction caused by its excessive use. This study focuses on examining the sociological profiles of internet users in order to determine the individual and social causes and effects of the addiction created by new media tools. Specifically, it is aimed to reveal the positive and negative effects of internet addiction by explaining the purpose, pattern and frequency of using new media tools of Generation Z, which is most affected and affected by the use of new media, with sociological analysis. The aim of this research is to explain the usage patterns and habits of new media, which is accepted as one of the leisure time evaluation activities, by individuals in the age range of Generation Z, accompanied by sociological analysis and theories, and at the same time, thanks to the interviews conducted, it is aimed to examine the technology use and satisfaction of Generation Z within the framework of internet addiction. In this study, which uses qualitative research method, demographic and descriptive questions were asked to a total of 48 students who were selected through simple sampling and snowball sampling at Erciyes University and Kırıkkale University in the age range of Generation Z. With this information, it was tried to understand and convey information about the emotions, thoughts, behaviors and experiences of the participants during their internet use.