Hıristiyan kültüründeki nüzul-i İsa meselesinin İslami rivayetlere etkisi
The effect of the second coming of Jesus in Christian culture on Islamic narration
  1. Tez No: 889297
  2. Yazar: ABDÜLKADİR AYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. İsa, Nüzûl-i İsa, İsa bilim (Kristoloji), Mesih, Hz. Meryem, Mehdi, Deccal, Kıyamet alametleri, İsrâiliyat, Jesus, Return of Jesus, Christology, Messiah, Mary, Mahdi, Anti-Christ, Signs of Doomsday, Israiliyat
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Hz. İsa insanlık tarihi açısından çok önemli bir kişiliktir. Aynı zamanda Hz. İsa Hıristiyanlık açısından önemli olduğu kadar Yahudilik ve İslamiyet için de önemlidir. Hıristiyanlar Onu tanrının oğlu Mesih ve Rab olarak kabul ederken, Müslümanlar onun kıyamete yakın olarak yeryüzüne yeniden geleceği konusu ile daha çok ilgilenmişlerdir. Hıristiyanlık inancında Hz. İsa havarilerin yanındayken gökyüzüne yükselmiş dünyanın sonuna doğru tekrar gelecektir. Hıristiyanlıkta Millenarisme olarak adlandırılan ikinci geliş 1000 yıllık yeryüzü saltanatı ile başlayıp sonunda büyük bir savaş olan Armageddon olup Hz. İsa taraftarlarının kazanması ile sona erecektir. Hz. İsa'nın Müslümanlar arasında doğumu ve mucizeleri çarmıha gerilip gerilmediği konusu önemli yer tutmaktadır. Kur'an-ı Kerim'den çok, hadisler bu konuda kaynak olarak kabul edilmektedir. Hıristiyanların kabul ettiği Hz. İsa ile Müslümanların kabul ettiği Hz.İsa arasında birbirinden çok farklı anlatımlar karşımıza çıkmış olsa da Hıristiyanların anlatımların Müslümanları etkilemediğini söylemek mümkün değildir. Hadislerde de Hz. İsa ile ilgili anlatımların birbiriyle çeliştiği görülmektedir. Hz. İsa'nın yeryüzüne yeniden gelişi meselesi Aslında Christian teorisinin bir kurgusundan ibarettir Müslümanlar arasındaki nüzul-i İsa meselesi bu kurgunun bir yansıması şeklindedir. Hadis merkezli oluşan Hz. İsa ile ilgili kabuller Kur'an ayetleri ile de Hz. İsa'nın nüzulüne yönelik olarak yorumlanmıştır. Hz. İsa'nın nüzulü meselesi İslam kaynaklarında daha çok O'nun göğe yükseltilmesi ile başlatılan bir tartışmadır. Çünkü onun öldüğünü kabul ettiğiniz zaman ikinci defa yeryüzüne gelişi konusu problemli hale dönüşmektedir. Bu sebeple Müslümanların çoğunluğunun düşüncesine göre Hz. İsa ölmemiştir göğe yükseltilmiştir ve kıyamete yakın olarak yeryüzüne gelecektir. Bu anlayışla Hıristiyanların kıyamete yakın olarak Hz. İsa'nın gelip 1000 yıl hüküm sürme anlayışı birbiri ile örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Jesus Christ is a very important personality in the history of humanity. At the same time, Jesus is important for Christianity as well as Judaism and Islam. While Christians accepted him as the Messiah and Lord, the Son of God, Muslims were more concerned with the issue of his coming back to earth near the end of the day. In the Christian belief, when Jesus was with the apostles, he ascended to the sky and will come again towards the end of the world. The second coming, called Millenanism in Christianity, will start with the 1000 year reign of earth and end with Armageddon, which is a great war, and will end with the victory of the followers of Jesus Christ. The birth and miracles of Jesus among Muslims have an important place in the issue of whether he was crucified or not. More hadiths than the Qur'an are accepted as sources on this subject. Although there are very different expressions between the Prophet Jesus, accepted by Christians, and Jesus, accepted by Muslims, it is not possible to say that Christians' expressions did not affect Muslims. It is seen in the hadiths that the narrations about the Prophet Jesus contradict each other.The issue of the return of Jesus to the earth is actually a fiction of Christian theory. The hadith-centered acceptances about Jesus have been interpreted with the verses of the Qur'an for the revelation of the Prophet Jesus. The issue of the descent of the Prophet Jesus is a discussion in Islamic sources that started with his ascension to the sky. Because when you accept that he died, the issue of his coming to earth for the second time becomes problematic. With this understanding, the Christians' understanding of the Prophet Jesus' coming and reigning for 1000 years, close to the end of the day, overlaps with one.