Akciğer kanseri tanılı olgularda bronşektazi varlığının klinik, radyolojik parametreler ve sağkalıma etkisi
The impact of the presence of bronciectasis on clinical, radiological parameters and survival in patients diagnosed with lung cancer
- Tez No: 889329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YELDA NİKSARLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Erişkin Bronşektazi, Sağkalım, Radyoloji
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Akciğer kanseri ve bronşektazi klinik pratikte ayrı ayrı ve birlikte olarak sıklıkla karşılaştığımız hastalıklardır. Ancak iki hastalığın birlikteliğine dair çalışmalar çok sınırlıdır. Bu çalışmada bilinen bronşektazi olan ve takiplerinde akciğer kanseri gelişen vaka grubu ile sadece akciğer kanseri olan vaka grubunun klinik, radyolojik parametreler ve sağkalım açısından farklılıklarını araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-90 yaş arası, 1 Ocak 2018 -31 Aralık 2022 arası Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık ve Uygulama Hastanesi acil servis veya polikliniğine başvuran , primer akciğer kanseri tanısı almış ( ICD-10 kodu C34.0, C34.1 C34.2 C34.3, C34.9) vakalar ve karşılaştırılan yine ile akciğer kanseri ve bronşektazi tanı birlikteliği gösteren (ICD-10 kodu C34.0, C34.1 C34.2 C34.3, C34.9 a eşlik eden J47 kodu) vakalar dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, sigara içme durumu, ek hastalıkları, laboratuvar değerleri, SFT değerleri, akciğer kanseri tanı tarihi, tanı yöntemi, tanı süresi, akciğer kanserinin radyolojik dağılımı, akciğer kanseri patolojik alt tipi, bronşektazi eşlik edenler için bronşektazinin radyolojik dağılımı, bronşektazi eşlik edenlerde modifiye reif skoru ve bronchectasis severity index (BSI) skoru,vakaların mortalite durumu ve tanıdan ölüme kadar geçen süre retrospektif olarak e-Nabız ve/veya Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden tarandı. Bronşektazi eşlik eden vakalar ile sadece akciğer kanseri olan vakalar başta sağkalım olmak üzere klinik, radyolojik parametreler, laboratuvar değerleri açısından karşılaştırıldı. Değerler ana ve alt gruplarda analiz edildi. İstatistiksel analizler için SPSS 25.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza 1 Ocak 2018 -31 Aralık 2022 arası Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Sağlık ve Uygulama Hastanesi acil servis veya polikliniğine başvuran , primer akciğer kanseri tanısı almış ( ICD-10 kodu C34.0, C34.1 C34.2 C34.3, C34.9) 80 vaka ve karşılaştırılan yine ile akciğer kanseri ve bronşektazi tanı birlikteliği gösteren (ICD-10 kodu C34.0, C34.1 C34.2 C34.3, C34.9 a eşlik eden J47 kodu) 80 vaka olmak üzere toplam 160 vaka dahil edildi. Sadece akciğer kanseri olan grup grup 1, bronşektazi eşlik eden grup grup 2 olarak adlandırıldı. 160 vakanın toplam 113 (70.6%) tanesi ex olmuştu. Grup 1'de 56 kişi (70%), grup 2'de 57 kişi (71.3%) ex olmuştu. Grup 1'de ortalama yaşam süresi 486 (372-600) gün, grup 2'de 373 (280-466) gündü. Grup 2'de yaşam süresi kısalmasına rağmen yaşam oranı ve yaşam süresi açısından 2 grup arasında anlamlı fark yoktu (p0.05). Radyolojik dağılım açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p0.05). tanı anındaki evrelerde her iki grupta benzerdi (p0.05). Solunum Fonksiyon Testi (SFT) parametreleri grup 2'de anlamlı düzeyde düşük saptandı (p0.05). Tedavi açısından cerrahi tedavi ve immünoterapi açısından arada fark olmamasına rağmen kemoterapi (KT) grup 2'de anlamlı düşüktü (p=0.008), radyoterapi (RT) ise anlamlıya yakın düzeyde düşüktü (p=0.058). SFT parametrelerindeki düşüklükle birleştirilince çok erken evre cerrahiye uygun vakalarda fark olmamasına rağmen daha ileri evre KT ve RT gereken vakalarda bronşektazi eşlik etmesinin tedavi durumunu etkilediğini gözlemledik. Sonuç: Çalışmamızda akciğer kanserine bronşektazi eşlik etmesinin yaşam oranı ve yaşam süresi üzerine etkisi olmasa da solunum fonksiyon testi parametrelerini anlamlı derece düşürdüğünü gözlemledik. Yine kemoterapi alınmasına anlamlı derecede, radyoterapiye uygunluğu da anlamlıya yakın derece düşürdüğünü gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Lung cancer and bronchiectasis are diseases frequently encountered both separately and together in clinical practice. However, studies on the coexistence of these two diseases are very limited. In this study, we aimed to evaluate the clinical, radiological and survival aspects of cases with a prior diagnosis of bronchiectasis who later developed lung cancer, compared to cases with only lung cancer. Materials and Methods: The study included cases aged 18-90 years who were diagnosed with primary lung cancer (ICD-10 codes C34.0, C34.1, C34.2, C34.3, C34.9) and presented to the emergency department or outpatient clinic of the Health Sciences University Istanbul Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between January 1, 2018, and December 31, 2022. Additionally, cases with concomitant diagnoses of lung cancer and bronchiectasis (lung cancer with ICD-10 codes C34.0, C34.1, C34.2, C34.3, C34.9 along with bronchiectasis code J47) were also included. The age, gender, smoking status, comorbidities, laboratory values, spirometry values, lung cancer diagnosis date, diagnostic method, duration from onset to diagnosis, radiological distribution of lung cancer, histological subtype of lung cancer, radiological distribution of bronchiectasis for cases with concomitant bronchiectasis, modified Reiff score for those with bronchiectasis, bronchiectasis severity index (BSI) score, mortality status, and the time from diagnosis to death of the patients were retrospectively reviewed through the e-Nabız system and/or the Hospital Information Management System (HIMS). Patients with concomitant bronchiectasis and lung cancer were compared with those having only lung cancer in terms of clinical and radiological parameters, laboratory values, and primarily survival. The values were analyzed within main and subgroups. SPSS 25.0 software was used for statistical analysis. Results: Our study included a total of 160 cases who were admitted to the emergency service or outpatient clinic of the Health Sciences University Istanbul Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital between January 1, 2018, and December 31, 2022. Out of these, 80 cases were diagnosed with primary lung cancer (ICD-10 codes C34.0, C34.1, C34.2, C34.3, C34.9), while another 80 cases had the coexistence of lung cancer and bronchiectasis (ICD-10 codes C34.0, C34.1, C34.2, C34.3, C34.9 accompanied by the J47 code). The group with only lung cancer was referred to as group 1, and the group with concomitant bronchiectasis as group 2. A total of 113 (70.6%) out of 160 cases had died. In group 1, 56 individuals (70%) had died, while in group 2, 57 individuals (71.3%) had died. The average survival time was 486 days (372-600 days) in group 1 and 373 days (280-466 days) in group 2. Although the survival time was shorter in group 2, there was no significant difference between the two groups in terms of survival rate and survival time (p>0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of radiological distribution (p>0.05), and the stages at diagnosis were similar in both groups (p>0.05).