Bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran otozomal dominant polikistik böbrek hastalarının kardiyovasküler komorbiditelerinin ve ilişkili durumlarının değerlendirilmesi
The evaluati̇on of cardiovascular comorbidities and related conditions in autosomal dominant polycystic kidney disease pati̇ents admitted to a training and research hospital
- Tez No: 889340
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. EMEL TATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı, Kardiyovasküler Komorbiditeleri, Kardiyovasküler Risk Faktörleri
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş ve Amaç: Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı (ODPBH), böbreklerde çok sayıda kistin oluşumuyla karakterize, renal tutulumun yanı sıra sistemik tutulum (beyin, kardiyovasküler, karaciğer ve dalak) ile de seyreden bir hastalıktır. Renal replasman tedavisiyle beraber en sık mortalite ve morbidite sebebi kardiyovasküler tutulumdur. Bu çalışmanın amacı ODPBH tanılı hastalarda kardiyovasküler komorbiditeler ve ilişkili durumların değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma; tek merkezli, kesitsel ve prospektif desende tasarlandı. Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Polikliniği'ne 03.06.2024 18.08.2024 tarihleri arasında rutin kontrol amaçlı başvuran ve ilgilı̇ klinikte düzenli takip edilen ODPBH tanılı 45 hasta ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik ve klinik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve kan basıncı ölçümleri kaydedildi. Rutin kontrolleri için alınan kan tetkikleri kaydedilip HOMA IR, Trigliserit/Glukoz İndeksi (TyG indeksi), Plazma Aterojenik İndeks (PAİ) ve Ürik Asit/HDL İndeks (ÜHİ) hesaplanmıştır. Bulgular: Bel çevresi, kilo ve beden kitle indeksi (BKİ) ile TyG indeksi, ÜHİ, HOMA-IR ve PAİ arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Diyabeti olanlarda olmayanlara göre HOMA-IR ve PAİ daha yüksek bulundu. ÜHİ, HOMA-IR ve PAİ erkeklerde ve hipertansiyonu olanlarda daha yüksekti. Hiperlipidemisi olanlarda tüm indeksler daha yüksekti. Sonuç: Endotel disfonksiyonu ve insülin direncini öngörmede kullanılabileceği daha önce gösterilen ve birinci basamak sağlık kurumlarında bakılan kan parametreleriyle de ölçülebilen PAİ ve ÜHİ ,ODPBH'da da kardiyovasküler komorbiditelerle ilişkili saptanmıştır. ODPBH'da TyG indeksinin patolojik rolünü daha net anlayabilmek için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease (ADPKD) is a disease characterized by the formation of numerous cysts in the kidneys and progresses with systemic involvement (brain, cardiovascular, liver and spleen) as well as renal involvement. The most common cause of mortality and morbidity with renal replacement therapy is cardiovascular involvement. The aim of this study is to evaluate cardiovascular comorbidities and related conditions in patients diagnosed with ADPKD. Methods: This study was designed in a single-center, cross-sectional and prospective design. It was carried out with 45 patients diagnosed with ADPKD who applied to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Nephrology Outpatient Clinic for routine check-up between 03.06.2024 and 18.08.2024 and were followed up regularly in the relevant clinic. Sociodemographic and clinical characteristics, anthropometric measurements, and blood pressure measurements of the participants were recorded. Blood tests taken for routine checks were recorded and HOMA-IR, Triglyceride/Glucose Index (TyG index), Plasma Atherogenic Index (PAI) and Uric Acid/HDL Index (UHI) were calculated.