Hall teknikle uygulanan kuronların oklüzyona etkisinin değerlendirilmesi: randomize klinik çalışma
Evaluation of the effect of crowns applied with the hall technique on occlusion: A randomized controlled clinical study
  1. Tez No: 889352
  2. Yazar: GİZEM SELAMET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ÇAĞIRIR DİNDAROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Paslanmaz Çelik Kuron, Hall Teknik, Oklüzyon, Stainless Steel Crown, Hall Technique, Occlusion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Giriş-amaç: Çalışmamızda çocukların üst süt ikinci molar dişlere Hall ve konvansiyonel teknik ile uygulanan PÇK'lardan sonra dişlerin intrüzyon ve ekstrüzyon miktarlarının zamanla değişiminin karşılaştırılması amaçlandı. Hall ve konvansiyonel teknik ile uygulanan PÇK'ların ağız sağlığıyla ilgili yaşam kalitesinin değişimine etkisinin karşılaştırılması planlandı. Gereç yöntem: Bu in vivo, randomize, kontrollü, çift kör ve paralel dizaynda çalışmaya; üst çenesinde tek taraflı aproksimal mine-dentin çürüğü olan süt ikinci azı dişine sahip, yaşları 5-8 arasında değişen, 40 olgu dahil edildi. Hall teknikle paslanmaz çelik kuron yerleştirilen olgular Grup 1; konvansiyonel teknikle paslanmaz çelik kuron yerleştirilen olgular Grup 2 olarak belirlendi. Olguların oklüzyonundaki değişikliği değerlendirmek amacıyla tedavi öncesi, tedaviden hemen sonra, ikinci hafta ve birinci ayda Cerec Omnicam kullanılarak dişlerin üç boyutlu taraması yapıldı. Üç boyutlu değişiklikleri değerlendirmek için maksiller palatinal alan referans alınarak maksiller modeller Gom Inspect programı ile üst üste çakıştırıldı. Hastaların kanin kapanış miktarındaki değişim ExoCad programı kullanılarak değerlendirildi. Çocuklarda ağız sağlığına ilişkin yaşam kalitesini ölçmek amacıyla Erken Çocukluk Ağız Sağlığı Etki Ölçeği uygulanarak teknikler arasında karşılaştırma yapıldı. Veriler; Ki-kare testi, Shapiro Wilk testi ve Mann Whitney U analizi ile olarak analiz edildi. Bulgular: Hall tekniği ile kaplama yapılan dişin z eksenindeki yer değiştirme miktarında, konvansiyonel yöntemle kaplama yapılan dişe ve bu dişe komşu süt birinci azı dişine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi (p0,05). Sonuç: Hall tekniği ile yapılan paslanmaz çelik kuron restorasyonlarda kuron dişte intrüzyon, komşu dişte ekstrüzyon meydana gelmekte ve oklüzyon birkaç hafta içinde geri dönmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Purpose: Our study aimed to compare the changes in the intrusion and extrusion amounts of the teeth over time after SSCs applied to the maxillary primary second molars of children using Hall and conventional techniques. It was planned to compare the effects of SSCs applied with Hall and conventional techniques on the change in oral health-related quality of life. Materials and Methods: This in vivo, randomized, controlled, double-blind and parallel design study; Forty subjects, aged between 5-8 years, with primary second molars with unilateral approximal enamel-dentin caries in the maxilla were included. The subjects have been divided into two groups as Group 1 which a stainless steel crown was placed using the Hall technique are Group 2 which stainless steel crowns were placed with conventional technique were determined. In order to evaluate the change in the occlusion of the subjects, three-dimensional scanning of the teeth was performed using Cerec Omnicam before the treatment, immediately after the treatment, in the second week and in the first month. Using the maxillary palatal area as a reference, registration was performed with Gom Inspect and measurements were recorded. The change in the amount of canine overlap of the subjects was evaluated using the ExoCad program. In order to measure the quality of life related to oral health in children, the Early Childhood Oral Health Impact Scale was applied and a comparison was made between the techniques. The data were analyzed using chi-square test, Shapiro Wilk test and Mann Whitney U analysis. Results: A statistically significant difference was observed in the amount of displacement in the z-axis of the tooth crowned with the Hall technique compared to the tooth crowned with the conventional method and the primary first molar tooth adjacent to this tooth (p0.05). 106 Conclusion: In stainless steel crown restorations made with the Hall technique, intrusion occurs in the crown tooth and extrusion occurs in the adjacent tooth, and occlusion returns within a few weeks.