Bir Aile Hekimliği Birimi'ne kayıtlı kadınlar arasında HPV (Human Papillomavirus) taraması ve sonuçlarının değerlendirilmesi
HPV (Human Papillomavirus) screening and evaluation of results among women registered with a family medicine unit
- Tez No: 990954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN BAYDAR ARTANTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV taraması, Serviks Kanseri, Birinci basamak, Aile hekimliği, HPV screening, Cervical cancer, Primary care, Family medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; birinci basamak sağlık hizmetlerine kayıtlı kadınlarda HPV prevalansını ve servikal sitoloji dağılımını belirlemek, tarama programlarına katılımın önündeki engelleri tespit etmek ve HPV/aşı farkındalık düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırma olan bu çalışma, Ankara'da Aile Sağlığı Merkezi'nde 0617225 nolu birimimize kayıtlı olan 30-65 yaş arasındaki toplam 512 kadını kapsamaktadır. Veri toplama aracı olarak katılımcıların sosyodemografik özellikleri, HPV, HPV risk faktörleri, HPV düşündüren semptom, HPV aşısı ve HPV taramasına ilişkin bilgi tutum ve davranışlarını içeren, araştırmacıların hazırladığı toplamda 42 soruluk anket formu kullanıldı. Çalışmayı kabul eden hastalar gerek ASM'nde veya KETEM'e yönlendirilerek servikal sürüntü örnekleri alınması sağlandı ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile HPV DNA araştırıldı. Veriler, IBM SPSS.25 (IBM Inc., Chicago, IL, ABD) programına aktarılarak istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya anketle katılan 512 kadının 338'inden servikal sürüntü örneği alınmıştır. Alınan örneklerin %92,6'sı (n=313) HPV DNA negatif, %7,1'i (n=24) pozitif saptanmıştır.1 (%0,3) kişide ise alınan numune yetersiz görülmüştür. HPV DNA pozitif bireylerde kadın hastalıklarına ait semptom görülme oranı HPV DNA negatiflere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek (p=0,045) bulunmuşken, rahim ağzı kanseri risk faktörleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,112). HPV DNA pozitif olgular arasında alt tiplere göre kadın hastalıkları semptomu ve rahim ağzı kanseri risk faktörleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Rahim ağzı kanserine ve genital siğile neden olan HPV'yi, Pap Smear'i HPV-DNA testini, HPV aşısını duyma durumu ile eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve yaş arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bilgi kaynağı olarak ilk sırada aile sağlığı merkezleri yer almıştır. Sonuç: Dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan serviks kanserinin bölgemizde de önemli bir sorun halini aldığını tespit ettik. Erken tanı amacıyla gerçekleştirilen HPV taramaları ve yüksek riskli alt tiplere yönelik biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi sayesinde, birimimize özgü HPV prevalansı, en sık karşılaşılan servikal sitolojik bulgular ve bölgemizde yaygın olarak görülen HPV tipleri hakkında kapsamlı bilgi edinilmiştir. Bu bulgular, risk altındaki popülasyonlar için alınması gereken önlemlerin belirlenmesinde önemli bir aşamayı tamamlamamızı sağlamıştır. Bu çalışma ulusal aşı programında nonavalent HPV aşısının olması gerektiğine inancımızı güçlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the prevalence of HPV and the distribution of cervical cytology results among women registered in primary care services, to identify barriers to participation in screening programs, and to assess levels of awareness regarding HPV and the HPV vaccine. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study included a total of 512 women aged between 30 and 65 years who were registered at Unit No. 0617225 of a Family Health Center in Ankara. Data were collected using a 42-item questionnaire developed by the researchers, covering sociodemographic characteristics, HPV status, risk factors, symptoms suggestive of HPV, and participants' knowledge, attitudes, and behaviors concerning HPV screening and vaccination. Participants who consented to the study were referred to either the Family Health Center or the Cancer Early Diagnosis, Screening, and Education Center (KETEM) for cervical swab sampling. HPV DNA testing was performed using the polymerase chain reaction (PCR) method. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics for Windows, version 25.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Results: Cervical swab samples were obtained from 338 out of the 512 participants. Among these, 92.6% (n=313) tested negative for HPV DNA, 7.1% (n=24) tested positive, and one sample (0.3%) was deemed inadequate for analysis. The incidence of gynecological symptoms was significantly higher among HPV DNA-positive individuals compared to those who tested negative (p=0.045), whereas no statistically significant difference was found between the groups regarding cervical cancer risk factors (p=0.112). Additionally, no significant differences were observed among HPV-positive cases in terms of symptoms or risk factors based on HPV subtypes (p>0.05). A statistically significant association was found between sociodemographic variables—such as education level, income, and age—and awareness of HPV, the Pap smear test, HPV DNA testing, and the HPV vaccine (p<0.05). The most frequently reported source of information was Family Health Centers. Conclusion: Cervical cancer remains a major global public health problem and appears to be an increasing public health concern in our region as well.Through HPV screening and the evaluation of biopsy results in high-risk subtypes, comprehensive data were obtained regarding the HPV prevalence in our unit, the most frequently observed cervical cytological findings, and the predominant HPV types in the region. These findings represent an important step toward the development of effective prevention strategies for high-risk populations. This study has strengthened our belief that the nonavalent HPV vaccine should be included in the national immunization program.