Geri Dön

A Psychoanalytic approach to the Machiavellian characters in Christopher Marlowe's plays

Christopher Marlowe'un tiyatro eserlerindeki Makyavelci karakterlere Psikanalitik bir yaklaşım

  1. Tez No: 889423
  2. Yazar: SIRMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEN EL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 86

Özet

Niccolo Machiavelli özellikle de Prens'indeki radikal görüşlerinden dolayı Rönesans Dönemi'nde ikonik bir figürdü. Özünde, Makyavelcilik bireyin emeline ulaşmasında her ne gerekiyorsa yapması için teşvik etmektedir. Bu aynı zamanda da ahlakî bir husustur çünkü Machiavelli'nin Prens'i nihai gücü elde etmekte bir sınır algısına sahip değildir. Hızla artan ününden dolayı birçok Elizabeth Dönemi tiyatro yazarları Machiavelli'nin tarif ettiği Makyavelci karakterin vücut bulmuş halini yaygın bir şekilde oyunlarına uyarlamışlardır. Bu yüzden, bu tez Marlowe'un Makyavelcilik anlayışına ve oyunlarındaki Makyavelci kahramanlarının tasvirine odaklanmaktadır. Tezde Marlowe'un Büyük Timurlenk, Doktor Faustus ve Maltalı Yahudi başlıklı oyunları analiz edilmektedir. Özellikle bu çalışma Christopher Marlowe'un oyunlarındaki Makyavelci karakterlerdeki psikanalitik motiflerini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu yüzden, bu tez Makyavelci karakterlerin içsel arzularını, endişelerini ve korkularını, aynı zamanda da Marlowe'un otobiyografik motiflerini incelemektedir. Üstelik, karakterlerin Makyavelciliğinin ve de retorik kullanımının amaçlarına ulaşmalarında gerçekten yardım edip etmediğine de dair bir cevap bulmaya çalışmaktadır. Basitçe, tutkuları, hırsları ve de aşırı gururları tarafından yönlendirilen salt“kötü adam”olarak vasıflandırılabilmelerine rağmen, Makyavelci karakterlerin psikolojik motifleri kötü şeyler yapma güdülerinin altındaki sebepleri anlamamıza yardım edecektir. Ayrıca, Makyavelci kahramanların diğer karakterler ile aralarındaki etkileşimleri, onların üzerinde bıraktığı etkiler ve de Makyavelcilikle olan bağlantıları açıklanması ve daha detaylı olarak analiz edilmesi gereken dikkate değer noktalardır. Böylelikle, bu tez Marlowe'un Elizabeth Dönemi ortamına ve Rönesans konseptine olan tutumunun daha iyi anlaşılmasında yanıtlar sunmaya çalışmaktadır.

Özet (Çeviri)

Niccolo Machiavelli was an iconic figure in the Renaissance Period especially due to his radical views in The Prince. In its essence, Machiavellianism encourages the individual to perform whatever is necessary to reach one's goals. It is a moral issue at the same time since Machiavelli's The Prince does not have a perception of limitation so as to obtain the ultimate power. Due to its rapidly increasing popularity, many Elizabethan playwrights adapted the embodiment of Machiavellian hero that Machiavelli describes in his The Prince into their plays extensively. Therefore, this thesis focuses on Marlowe's understanding of Machiavellianism and his portrayal of the Machiavellian heroes in his plays. In the thesis, Marlowe's plays entitled Tamburlaine, Doctor Faustus, The Jew of Malta are analysed. Particularly, this study aims to reveal psychoanalytic patterns of the Machiavellian characters in Christopher Marlowe's plays. Hence, this thesis examines both the inner desires, anxieties, and fears of these characters and Marlowe's autobiographical patterns at the same time. Moreover, this study also attempts to find an answer if the characters' Machiavellianism and their use of rhetoric truly help to achieve their goals or not. Although they can be simply characterized as mere“villains”who are driven by their passions, greed, and excessive pride; Machiavellian characters' psychological motifs will help us to understand the reasons underneath their urge to do wicked things. Besides, the Machiavellian heroes' interaction with other characters, their influence on them, and their relations to Machiavellianism are remarkable points that need to be clarified and to be analysed in further detail. Thus, this thesis attempts to provide answers for a better understanding of Marlowe's attitude towards Elizabethan setting and the concept of the Renaissance.

Benzer Tezler

  1. A psychoanalytic approach to Salinger's works

    Salinger'ın eserlerine psikanalitik bir inceleme

    ARDA KIPÇAK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    İngiliz Dili ve EdebiyatıYeditepe Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. OĞUZ CEBECİ

  2. A psychoanalytic approach to the characters in Psycho, Split and Mrs. Dalloway

    Psycho, Split ve Mrs. Dalloway'deki karakterlere psikanalitik bir yaklaşim

    ASUMAN KAĞIT

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    İngiliz Dili ve Edebiyatıİstanbul Aydın Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NUR EMİNE KOÇ

  3. A psychoanalytic approach to the female selfhood and the male gaze in Jane Eyre and Wide Sargasso Sea

    Jane Eyre ve Wide Sargasso Sea isimli romanlarda kadın benliği ve erkek bakışına psikanalitik bir yaklaşım

    AYLİN ECDAROĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2008

    İngiliz Dili ve EdebiyatıBeykent Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL BAKAY

  4. A psychoanalytic approach to the selected works of Joyce Carol Oates

    Joyce Carol Oates'ın eserlerinin psikanaliz açıdan incelenmesi

    NESLİHAN GÜLER UĞUR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2012

    Amerikan Kültürü ve Edebiyatıİstanbul Üniversitesi

    Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYŞE DİLEK ERBORA

  5. A psychoanalytic approach to the lonely men of Shakespeare: Hamlet, Lear and Prospero

    Shakespeare'in yalnız erkeklerine psikanalitik bir bakış: Hamlet, Lear ve Prospero

    FATİH YÜCEL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2008

    İngiliz Dili ve EdebiyatıBeykent Üniversitesi

    İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL BAKAY