Yetişkin ve çocuk birimlerinde çalışan hemşirelerin çocuğa yönelik şiddete ilişkin farkındalıklarının duyarlılıkları üzerine etkisi
The effect of awareness of nurses working in adult and pediatric units on the sensitivity of violence against children
  1. Tez No: 889426
  2. Yazar: RAHİME VAR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA TURAL BÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Hemşire, Şiddet, Duyarlılık, Child, Nurse, Violance, Sensitivity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
YETİŞKİN VE ÇOCUK BİRİMLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETE İLİŞKİN FARKINDALIKLARININ DUYARLILIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ Rahime VAR AYDIN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Hemşirelik Programı Yüksek Lisans, Temmuz/2024 Danışman: Doç. Dr. Esra TURAL BÜYÜK Amaç: Çocuğa yönelik şiddet, tek bir çocuğu değil tüm dünyadaki çocukları etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma yetişin ve çocuk alanında çalışmakta olan hemşirelerin çocuğa yönelik şiddet, ihmal ve istismarına yönelik farkındalıklarının duyarlılıkları üzerine etkisini belirlemek amacıyla karşılaştırmalı tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Çalışma Mart - Aralık 2023 tarihleri arasında bir il merkezinde bulunan Üniversite Hastanesi'nde çocuk ve yetişkin birimlerde çalışan 315 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Çocuğa Yönelik Şiddete Duyarlık Ölçeği' kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik programında tanımlayıcı testler ile t Testi ve Anova Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 34.50±8.06 olup %82.2'si kadındır. Hemşirelerin %74'ü lisans mezunu olup %58.7'si 1 - 5 yıl arası mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin %59,7'si çocuğa yönelik bir şiddete tanık olmadığı ve %57.1'i bu konuda eğitim almadığı görülmüştür. Hemşirelerin ÇOYŞDÖ puan ortalamaları 42.95±3.70 bulunmuştur. Yetişkin ve çocuk birimlerinde çalışan hemşirelerin Çocuğa Yönelik Şiddete Duyarlılık Ölçeği (ÇOYŞDÖ) puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. (p= 0.032) Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin çocuğa yönelik şiddete duyarlılık düzeylerinin yüksek seviyede tespit edilmiş olup yetişkin birimlerinde çalışan hemşirelerin duyarlılık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF AWARENESS OF NURSES WORKİNG İN ADULT AND PEDİATRİC UNİTS ON THE SENSİTİVİTY OF VIOLENCE AGAINST CHILDREN Rahime VAR AYDIN Ondokuz Mayıs University Institute of Graduate Studies Department of Nursing Nursing Programme Master, July/2024 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Esra TURAL BÜYÜK Objective: Violence against children is a problem that affects not only one child, but children all over the world. This study was conducted as a descriptive study to determine the effect of nurses working in the field of adults and childreen on their awareness and sensitivity towards violense, neglect and abuse against children. Method: This study has a descriptive and correlational design. The study was conducted with 315 nurses who were working in the adult and pediatric units of a University Hospital in a city centre between March and December 2023. Study data were collected by using“Personal Information Form”and“The Scale on Violence Sensitivity towards Children (SVSC)”. Descriptive tests, t test and Anova test were used in SPSS statistical program to evaluate the data. Results: Mean age of the nurses in the study was 34,50±8.06 and 82.2% were female. 74% of the nurses were undergraduates and 58.7% had a professional experience between 1 and 5 years. It was found that 59.7% of the nurses had not witnessed violence against children and 57.1% had not received training on the topic. The mean scores of the nurses on SVSC were fond to be 42.95±3.70. Statistically significant difference was found between the The Scale on Violence Sensitivity towards Children (SVSC) mean scores of nurses working in adult and pediatric units (p= 0.032). Conclusion: It was found that the nurses who participated in the study had high levels of sensitivity for violence towards children, and nurses who worked in adult units had higher sensitivity levels.