Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler aracı olarak festival kullanımı; ege bölgesindeki büyükşehir beledİyeleri üzerine bir içerik analizi
Use of festivals as a public relations tool in local governments; content analysis on metropolitan municipalities in the aegean region
- Tez No: 889556
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜR SEÇİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Festival, Ege Bölgesi, Halk, Halkla İlişkiler, Belediye, Festival, Aegean Region, Public, Public Relations, Municipality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yapılan çalışma, Ege Bölgesi'ndeki büyükşehir belediyelerinin halkla ilişkiler aracı olarak festivalleri nasıl kullandıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Festivaller, yerel yönetimlerin halkla ilişkiler stratejileri içinde önemli bir rol oynamakta ve yerel halkın belediyelerle olan etkileşimini güçlendirmektedir. Bu bağlamda, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla büyükşehir belediyelerinin 2023 yılı içinde düzenledikleri festivaller, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın verileri, doküman analizi ve gözlem yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Belediyelerin festivallere yönelik yayımladığı broşürler, afişler, web siteleri ve sosyal medya paylaşımları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Ayrıca, belediyeler için festivallerin planlanması ve uygulanması süreçleri hakkında derinlemesine bilgi sağlamıştır. Festivaller sırasında yapılan gözlemler ise etkinliklerin nasıl gerçekleştirildiğini değerlendirmeye yardımcı olmuştur. Çalışmanın bulguları, Ege Bölgesi'ndeki büyükşehir belediyelerinin festivalleri, halkla ilişkiler hedeflerini gerçekleştirmek için etkili bir araç olarak kullandıklarını göstermektedir. Festivaller, belediyelerin halkla doğrudan etkileşime geçtiği, kültürel değerleri ve yerel mirası tanıttığı, sosyal bağları güçlendirdiği ve ekonomik canlanmaya katkıda bulunduğu etkinliklerdir. Ayrıca, festivallerin tanıtım stratejilerinde dijital platformların ve sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışma, yerel yönetimlerin halkla ilişkilerde festivalleri nasıl kullandığını ve bu festivallerin yerel halk üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Festivallerin, belediyelerin halkla ilişkiler stratejilerinde önemli bir yer tuttuğu ve yerel halkın katılımı ve memnuniyeti üzerinde olumlu etkiler yarattığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, yerel yönetimlerin halkla ilişkiler faaliyetlerini geliştirmelerine yönelik önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine how metropolitan municipalities in the Aegean Region use festivals as a public relations tool. Festivals play an important role in the public relations strategies of local governments and strengthen the interaction of local people with municipalities. In this context, the festivals organized by the metropolitan municipalities of Izmir, Manisa, Aydın, Denizli and Muğla in 2023 were examined using the content analysis method. The data of the research were collected using document analysis and observation methods. Brochures, posters, websites and social media posts published by municipalities for festivals were analyzed in detail. It also provided in-depth information about the planning and implementation processes of festivals for municipalities. Observations made during the festivals helped to evaluate how the events were carried out. The findings of the study show that metropolitan municipalities in the Aegean Region use festivals as an effective tool to achieve their public relations goals. Festivals are events where municipalities interact directly with the public, promote cultural values and local heritage, strengthen social ties and contribute to economic revitalization. Additionally, it has been determined that digital platforms and social media are used effectively in the promotional strategies of festivals. The study reveals how local governments use festivals in public relations and the effects of these festivals on local people. It has been concluded that festivals have an important place in the public relations strategies of municipalities and have positive effects on the participation and satisfaction of local people. These findings provide important information for local governments to improve their public relations activities.