Yetişkinlerde çürük risk değerlendirmesinde Scardovia wiggsiae'nın etkinliğinin klinik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 889604
  2. Yazar: FEYZİYE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU KADİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Mikrobiyoloji, Dentistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, S. wiggsiae, tükürük, plak biyofilmi, Dental caries, S. wiggsiae, saliva, plaque biofilm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oral Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Yeni nesil DNA dizilimi kullanan son çalışmalar, Streptococcus mutans varlığında veya yokluğunda başka bakteri türlerinin de çürük ile ilişkisinin olabileceğini göstermiştir. S. mutans dışında en çok tespit edilenler arasında anaerop gram pozitif bir çomak olan Scardovia wiggsiae türü yer almıştır. Bu bakteri, daha çok şiddetli erken çocukluk çağı (Ş-EÇÇ) veya ortodontik tedavi gören çocukların diş çürüklerinde etkili önemli bir karyojenik tür olarak tanımlanmıştır. Böylece, klinik öneme sahip bir tür olarak dikkate alınması ve ağız sağlığı açısından potansiyel bir risk göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiği ileri sürülmüştür. Öte yandan, diş çürükleri olan yetişkin bireylerin tükürük örneklerini inceleyen retrospektif çalışmalar, S. wiggsiae'nin sıklığına ilişkin çok farklı sonuçlar bildirdiğinden, S. wiggsiae'nin karyojenik potansiyeli hala tam olarak net değildir. Bu çalışmanın amacı yetişkinlerde S. wiggsiae ile çürük riski arasındaki ilişkiyi belirlemek ve S. mutans ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne diş çürüğü tedavisi için başvuran, yaşları 18 ile 44 arasında değişen toplam 39 yetişkin birey, restoratif diş hekimliği uzmanı tarafından dikkatle muayene edildi. Tespit edilen çürük lezyonlar ICDAS (The International Caries Detection and Assessment System) kriterlerine göre orta ve yüksek seviye çürük olarak sınıflandırıldı. S. wiggsiae ve S. mutans'ın varlığını değerlendirmek için çürük alanların yüzeyinde bulunan plak biyofilmleriyle birlikte tükürük örnekleri toplandı. Daha sonra plak biyofilm örneklerinden elde edilen sonuçlar bireylerin tükürük örneklerinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. Bulgular: Yüksek seviyeli çürük lezyonlarında S. mutans ve S. wiggsiae yoğunluğu, orta seviyeli çürük lezyonlarına göre daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak (p>0,05) anlamlı bulunmamıştır. Öte yandan, çürük lezyonlarında S. mutans ve S. wiggsiae yoğunluğu, tükürük örneklerine göre daha yüksek bulunmuş, ancak bu farkın S. mutans'ta anlamsız (p=0,496), S. wiggsiae'de ise anlamlı (p=0,0003) olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu bulgular, S. wiggsiae bakterisinin plak örneklerinde tükürüğe göre çok daha yaygın olduğunu, yetişkinlerde diş çürüklerinin başlamasında ve ilerlemesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Recent studies using next-generation DNA sequencing have shown that other bacterial species may also be associated with caries, in the presence or absence of Streptococcus mutans. Apart from S. mutans, the most frequently detected species was Scardovia wiggsiae, an anaerobic gram-positive rod. This bacterium has been identified as an important cariogenic species that is more effective in dental caries in children with severe early childhood (S-ECC) or orthodontic treatment. Thus, it has been suggested that it should be considered a species of clinical importance and evaluated as a potential risk indicator for oral health. On the other hand, retrospective studies examining saliva samples from adults with dental caries have reported very different results regarding the intensity of S. wiggsiae, so the cariogenic potential of S. wiggsiae is not yet fully understood. This study aimed to investigate the relationship between S. wiggsiae and caries risk in adults and compare it with S. mutans. Materials and Methods: In this study, a total of 39 adult individuals, aged between 18 and 44, who applied for dental caries treatment at Marmara University Faculty of Dentistry, were carefully examined by a restorative dentistry specialist. The detected carious lesions were classified as medium and high-level caries according to ICDAS (The International Caries Detection and Assessment System) criteria. Saliva samples together with plaque biofilms present on the surface of caries areas were collected to assess the presence of S. wiggsiae and S. mutans. Then, the results obtained from the plaque biofilm samples were compared with the results obtained from the individuals saliva samples. Results: The densities of S. mutans and S. wiggsiae were higher in high-level caries lesions than in medium-level caries lesions, but this was not statistically significant (p>0,05). On the other hand, the densities of S. mutans and S. wiggsiae in carious lesions were higher than in saliva samples. In contrast, this difference was not significant for S. mutans (p = 0,496) but was significant for S. wiggsiae (p = 0,0003). Conclusion: These findings showed that S. wiggsiae bacteria were much more prevalent in plaque samples than in saliva and may play an important role in the initiation and progression of adult dental caries.