Sürdürülebilir kentsel hareketlilik planlarının kentsel dirençlilik göstergeleri bağlamında değerlendirilmesi: Konya örneği
Evaluation of sustainable urban mobility plans in the context of urban resilience indicators: The case of Konya
  1. Tez No: 889632
  2. Yazar: ELİF YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN HOVARDAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı, Kentsel Dirençlilik, Konya, Sustainable Urban Mobility Plans, Urban Resilience, Konya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları (SKHP), şehirlerin çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğini artırmak için geliştirilmiştir. Bu çalışma, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının (SKHP) kentsel dirençlilik göstergeleri bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma Konya kenti için hazırlanan Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı odağında ele alınmıştır. Bu bağlamda, çalışma, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının kentsel dirençlilikle olan ilişkisini kuramsal ve uygulamalı bir yaklaşımla ele almaktadır. Çalışma sonucunda Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının, kentsel dirençliliğin artırılmasında önemli bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Çalışma ile Konya SKHP'nin, çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik canlılık ve sosyal dayanıklılık gibi temel dirençlilik göstergeleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamında, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının kentsel dirençlilik göstergeleri bağlamında önemi vurgulanmakta ve Konya SKHP örneği üzerinden genel politika önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainable Urban Mobility Plans (SUMPs) have been developed to enhance the environmental, economic and social sustainability of cities. This study aims to evaluate Sustainable Urban Mobility Plans (SUMPs) in the context of urban resilience indicators. The research is centred on the Sustainable Urban Mobility Plan prepared for the city of Konya. In this context, the study addresses the relationship between Sustainable Urban Mobility Plans and urban resilience with a theoretical and applied approach. As a result of the study, it is revealed that Sustainable Urban Mobility Plans play an important role in increasing urban resilience. With the study, it is determined that Konya SUMP has positive effects on key resilience indicators such as environmental sustainability, economic vitality and social resilience. Within the scope of the study, the importance of Sustainable Urban Mobility Plans in the context of urban resilience indicators is emphasised and general policy recommendations are presented through the example of Konya SUMP.