Terceme-i Kıyâfet-nâme-i Tartûşî (Metin-inceleme-indeks)
Terceme-i Kıyâfet-nâme-i Tartûşî (Text-review-indeks)
  1. Tez No: 889727
  2. Yazar: SENA ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ALİ TÖKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyâfet-nâme, Kef-nâme, Fizyonomi, Şiromansi, Firâset, Kıyâfet-nâme, Kef-nâme, Physiognomy, Chiromancy, Firâset
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada“Terceme-i Kıyâfet-nâme-i Tartuşi”adlı el yazması eser incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmada hem genel anlamıyla kıyâfet-nâme ve kef-nâme hakkındaki bilgiler toparlanmaya çalışılmış hem de örnek bir eser üzerinden metin tahlili yapılmıştır. Birinci bölümde kıyâfet-nâmenin tanımı, tarihi gelişimi ve günümüze kadar yazılmış başlıca eserler ortaya konmuştur. Ayrıca çoğunlukla müstakil bir eser olarak görülmeyip hep başka eserlerin yedeğinde anlatılan kef-nâmenin tanımı ve tarihi gelişimi kısıtlı kaynaklarla da olsa ele alınmıştır. İkinci bölümde ise yazmanın ve eserin genel özelliklerinden bahsedilmiş, asıl olarak transkripsiyonu yapılan eserin muhtevası incelenmiştir. Muhtevayı tahlil ederken çoğunlukla müellifin yaptığı tasnife sadık kalınmış, fakat ayrıca incelenmek istenen başlıklar da açılmıştır. Bu bölüm bir nevi eserin günümüz Türkçesine aktarımı olmuştur da denilebilir. Üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni ve orijinal metni sunulmuştur. Çalışmanın amacı kıyâfet-nâme ve çoğu zaman onun bir alt başlığı olarak incelenen kef-nâmenin tarihsel serencâmını ortaya koymak, incelenmemiş bir yazma eseri aydınlığa kavuşturmak ve literatür yazma sürecinde karşılaşılan tespitleri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the manuscript named“Terceme-i Kıyâfet-nâme-i Tartuşi”was examined. In the study, which consists of three chapters, an attempt was made to collect information about kıyâfet-nâme and kef-nâme in general terms, and a text analysis was made on a sample work. In the first chapter, the definition of kıyâfetnâme, its historical development and the main works written until today are presented. In addition, the definition and historical development of kef-nâme, which is mostly not seen as an independent work but is always described as a substitute for other works, has been discussed, albeit with limited resources. In the second chapter, the general characteristics of the manuscript and the work were mentioned, and the content of the transcribed work was examined. While analyzing the content, the author's classification was mostly adhered to, but the headings that were wanted to be examined were also opened. It can be said that this chapter is a kind of transfer of the work into today's Turkish. In the third chapter, the transcribed text and the original text of the work are presented. The aim of the study is to reveal the historical background of kıyâfet-nâme and kef-nâme, which is often studied as a subtitle of it, and to bring to light an unexamined manuscript. And to present the findings encountered in the process of writing literature.