Fransa'da Selefilik/Vehhâbilik ve faaliyetleri
Salafism/Wahhabism in France and their activities
- Tez No: 707315
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Salafism, Wahhabism, Saudi Arabia, France
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzdeki selefiliğin geldiği noktayı anlayabilmek için tarihin derinliklerine bakma gerekir. Nitekim asırlar önce İbn Abdulvahhab ile başlayan doktrin başta Arabistan olmak üzere dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır. Vehhâbilik adı altına varlık gösteren bu fırka şimdileri ise daha sık kullanılan selefilik olarak bilinmektedir. Başta ılımlı selefilik olmak üzere cihadî ve siyasi selefilik olarak üçe ayrılmaktadır. Fransa da olduğu gibi birçok ülkede en fazla varlık gösteren ılımlı selefiliktir. Birçok vasıta ile Suudi Arabistan sınırları dışına taşınan selefi zihniyeti Fransa'da da varlık göstererek son yıllarda hızlı bir yükseliş göstermiştir. Bulunduğumuz yüzyılın getirdiği yeni teknolojik gelişmeleri en iyi şekilde değerlendirmesini bilen Selefiler, hızlı bir şekilde insanlar ulaşarak ciddi bir kitleye sahip olmuştur. Gerek sonrandan İslam'ı seçenler gerekse Müslüman bir aileden gelen fakat İslam'dan uzak kalanların buluştuğu nokta olarak görülmektedir. Fransa'daki müslümanların yoğun olduğu mahalle ve gettolarda varlık göstermeyi başaran selefiler mahalle kültürüne uygun bir şekil aldığını ifade edebiliriz. Gençlere karşı yaklaşımları olsun, giyim ve kıyafet tercihi olsun ve özellikle Fransa'ya karşı fikir ve tutumlar birçok genci cezbetmeyi başarmıştır. Buna ilaveten kendi aralarında kurdukları ticaret ağını ekleyecek olursak, Fransa'ya karşı yabancı kalmış yahut nefret besleyen göçmen çocuklarının ilgisini çekmiştir. Çünkü Selefilik bir bakımda yaşadığın Müslüman olmayan ülkeye karşı yabancı kalarak kendini oranın yasa ve kültüründen soyutlamaktır. Apolitik bir yapıya sahip olan selefilik, yaşadıkları sorunları doğrudan Selefi ulemalar arz ederek oradan gelen fetva ve tavsiyeler üzerine kurulmuş bir hayatı benimsemiştir. Şeyh el-Albânî gibi hüccet kabul ettikleri Ulemaların ifade ettikleri üzere gayri müslim bir ülkeden kalmaması gerektiğini ve hicretin zorunlu olduğunu dile getiren birçok fetva bulmak mümkündür. Dolaysıyla Fransız selefiler için hicret unsur çok önemli bir yere sahiptir. Bir an önce maddi imkanlar sağlanıp göç etme arzusu hemen hemen birçok selefinin hayalidir. Fransa'daki selefiler ne kadar Arap ülkelerinde eğitime önem verseler de Fransa'da da kendi imkanları ile eğitim programları sağlanmaktadır. Özellikle Selefi Ulemaların kitaplarını tercüme etmeleri veya onların ses kayıtlarını yaymaları en önemli faaliyetleridir. Bununla birlikte birçok enstitü girişimleri bulunmuştur. Fakat selefi eğitiminin en yaygın hali imamlar, Fransa'nın selefi vaizleri veya Suudi Arabistan'dan gelen şeyhler ile çeşitli camilerde oluşturulan ders halkaları ve konferanslardır. Son yıllarda Selefilerin faaliyetleri gittikçe ses getirdi ve hükümetin dikkatini çekmiştir. Ayrıca ülke genelinde artan terör saldırıları devletin onlara karşı katı bir siyaset gütmesine neden olmuştur. Nitekim selefiler, Fransa'da radikal İslam'ı yaydığı iddia edilerek gerek basın ve medya gerek se toplumun tepkisine maruz kalmışlardır. Hal böyle olunca İslam ve Müslümanlar konuları Fransa genelinde uzun zamandır gündemde olup çok mürekkep akıtmıştır. Fransa basınında radikal İslam ve terör olayları ile bağdaştırılan selefilik ile ilgili karalama politikası hızlı bir şekilde devam ediyor ve bu durumun faturası bütün müslümanlara kesilmektedir. Nitekim toplum içerisinde gözle görülür bir İslamofobya artışı gözetilmektedir. Anahtar Kavramlar: Selefilik, Vehhâbilik, Suudi Arabistan, Fransa.
Özet (Çeviri)
To understand Salafism in its current state, we have to look into the depths of history. It all started centuries ago with Ibn Abdulwahhab's doctrine in Arabia and from there it spread to the corners of the whole world. First more commonly known as Wahhabism it has nowadays gained more fame as Salafism. Salafism can be divided in three categories, which are: moderate Salafism, jihadi Salafism and political Salafism. The most common category in France and many other countries, is moderate Salafism. In various ways Salafism has spread from Saudi Arabia and it also manifested in France. In today's digitalized society, Salafis are making good use of the available technology and have reached a lot of people in a short time. They have established a vast audience. It has become a hub where both converts as well as muslims who missed being close to islam in their own families come together. Salafism has succeeded to manifest in streets and ghetto's where muslims are a majority of the population and it has adapted to the street culture. It especially attracted a lot of young people with their approach, their clothing choice and apparel, and their opinion and attitude towards France. In addition they have formed a trade network and Salafism has been able to charm those who were estranged from France or kids from immigrants who are somewhat hateful towards France. Salafism in a way, is a manner to strip oneself from the laws and culture of the non-Islamic country one lives in and to stay a stranger. Salafism has an apolitical structure, questions are directly asked at Salafi ulamas, and the way they live is based upon the fatwas and advices those ulamas give. Ulamas like Sheikh al-Albani, who have been accepted as legit, have given fatwa's which conclude that a muslim (or rather, a Salafi) should not be living in a non-muslim country and that emigration is compulsory upon them. Therefore, emigration has become an important element for France Salafis. It is the dream of many Salafis to gain material independence or strength to be able to emigrate. Salafis in France value the teachings in Arab countries a lot, as a result they try to organise their own teaching programs with the possibilities they have at hand. Translating books of the Salafi ulamas is especially an important activity as well as spreading voice-records of the ulamas. At the same time, they have made a lot of institute initiatives. Nevertheless, the Salafi education mostly consists of imams, France's Salafi preachers or sheikh's coming from Saudi Arabia who form lecture rings or conferences. The past few years the activities of Salafis have caused quite some noise and have caught the attention of the government. Simultaneously there has been a growth in terrorist attacks in the country and this has led to a tough political approach from the government against Salafis. Hence, Salafis in France have been allegedly accused of spreading Islam in a radical way and they have been subjected to the pressure of the media and the societies' response. As a result, Islam and muslims have become a widespread topic on the agenda in France. Salafism has been linked to radical Islam and terrorist activities by the French press, thus defamation is quickly spreading and muslims are the ones that have to pay for the consequences. As a matter of fact, there is a visible increase in Islamophobia in France.