Gerze ilçesinin coğrafyası
Geography of Gerze district
- Tez No: 889816
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Gerze, Sinop, Sosyal ve Ekonomik Gelişme, Nüfus, Yerleşme, Sosyo - Kültürel Özellikler, Sakin Şehir (Cittaslow), Gerze, Sinop, Social and Economic Development, Population, Settlement, Socio-Cultural Features, Cittaslow
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Gerze ilçesi Batı Karedeniz Bölümü'nde, Sinop ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Gerze şehri, tipik Karadeniz kıyı kentleriyle benzerlik gösterir. Kırsal yerleşmeler, kıyıdan yüksek yamaçlara ve iç kesimlere doğru dağılmıştır. İlçe zengin su kaynakları, ormanlar ve önemli turistik alanlara ve elverişli bir konuma sahip olmasına rağmen uzun yıllardır sürekli olarak dışarıya göç vermektedir. Bu durum özellikle sosyal ve ekonomik gelişmeyi büyük ölçüde engellemiştir. Aynı zamanda bu mevcut durum, Gerze ilçesinin tez konusu olarak seçilmesinde etkili olan en önemli nedeni oluşturmuştur. Bu çalışmada ilçenin doğal, beşerî ve ekonomik coğrafya özellikleri incelenmiştir. Araştırmada belirlenen sorunlara yönelik çeşitli önerilerin geliştirilmesi ve gelecekte oluşturulacak plan ve stratejilere katkı sunulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle doğal çevre özellikleri incelenmiş ve bunların insan faaliyetlerine etkileri analiz edilmiştir. İkinci bölümde nüfus ve yerleşme özellikleri ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Bu bölümde özellikle ekonomik nedenlerin ilçe dışına yönelik göç olayında çok önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Yerleşmeler ise kırsal ve şehir yerleşmesi olarak sınıflandırılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ilçenin ekonomik durumu ortaya konulmuştur. Böylece doğal zenginlikleri, sosyal, kültürel ve ekonomisi ile ilgili potansiyel kaynakların belirlenmesine önem verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde yöresel kalkınmaya yönelik çeşitli önerilerin geliştirilmesine ve yörenin kalkınmasına yardımcı olabilecek kaynaklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, Gerze'nin 2017 yılında Sakin Şehir (Cittaslow) unvanı elde etmesiyle birlikte ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Neticede sahip olunan coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel özellikler, ilçenin sosyo-ekonomik yönden bugünden daha iyi bir duruma gelebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gerze district is located in the Western Black Sea Region, within the Borders of Sinop Province. The town of Gerze shows similar features with typical Black Sea coastal towns. Rural settlements are scattered around from the coast to the high slopes and inland. In spite of the fact that the district owns rich water resources, forests, important touristic areas and a convenient location, it has been consistently emigrated for many years. All these have hindered social and economic development to a great extent. At the same time, this current situation has been the most important reason for Gerze to be chosen as the subject of the thesis. In this study, the natural, human, and economical geographic characteristics of the district were examined. It is aimed to develop various suggestions for the problems identified in the research and to contribute to the plans and strategies to be created in the future. In this context, firstly, natural environmental features were examined and their effects on human activities were analysed. In the second chapter, population and settlement characteristics are discussed in detail. Here, it has been concluded that especially economic reasons are vitally important in the case of district's emigration. Whereas the settlements were examined by classifying them as rural or urban settlements. In the third chapter, the economic condition of the district is revealed. Therefore, caution was paid to identify potential resources related to natural wealth, social, cultural and economic resources. In the last chapter, we tried to offer various suggestions for local development and to reveal the resources that can help the development of the region. Within this context, it is emphasized that the tourism potential which may contribute to economic development should be evaluated, since Gerze received the Cittaslow title in 2017. As a result, the geographical, social, economic, and cultural features of the district show that the district can be upgraded into a better socio-economic state than it is today.