Kocaeli ili Darıca ilçesinin turizm coğrafyası
Tourism geography of Darıca district of Kocaeli province
- Tez No: 993782
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli-Gebze-Darıca, Sürdürülebilir turizm, Turizm, Kocaeli-Gebze-Darıca, Sustainable tourism, Tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Marmara Bölgesi'nde stratejik bir konuma sahip olan Darıca, özellikle günübirlik turizm açısından öne çıkan bir destinasyondur. İlçenin kıyı şeridi, tabiat parkları, tarihî yapıları ve sosyal donatı alanları turistik cazibesini artırmaktadır. Bu çalışma, turizm coğrafyası kapsamında Darıca'nın turizm potansiyelini ve bu potansiyeli etkileyen doğal ve beşerî faktörleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırma sahasının konumu ve sınırlılıkları ile araştırmanın amacı, yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölümde Darıca turizmini etkileyen fiziki coğrafya unsurları; jeolojik ve jeomorfolojik yapı, iklim özellikleri, bitki örtüsü ve toprak özellikleri bağlamında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise turizmi etkileyen beşerî ve ekonomik faktörler, özellikle nüfus ve ekonomik yapı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde Darıca'nın turistik çekicilikleri ve ilçenin Türkiye ile Kocaeli turizmi içindeki yeri ele alınmış; sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda Darıca'nın mevcut durumu tartışılmış ve SWOT analizi ile güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler ortaya konmuştur. Araştırma sürecinde arşiv ve literatür taraması ile saha çalışmalarından yararlanılmış; elde edilen bulgular doğrultusunda Darıca'nın turizm altyapısının güçlendirilmesi, doğal ve kültürel mirasının korunarak turizme kazandırılması ve sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde planlama yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda Darıca'nın, günübirlik turizmin ötesine geçerek uzun vadeli turizm stratejilerine katkı sağlayabilecek bir destinasyon hâline gelebileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Darıca, located in a strategic position within the Marmara Region, stands out as a prominent destination, particularly in terms of day-trip tourism. The district's coastline, nature parks, historical structures, and social amenity areas enhance its touristic appeal. This study aims to evaluate Darıca's tourism potential within the framework of tourism geography and to analyze the natural and human factors influencing this potential. In the first section of the study, the location and boundaries of the research area, along with the aim and methodology of the research, are presented. The second section examines the physical geographical factors affecting tourism in Darıca, including geological and geomorphological structure, climatic characteristics, vegetation cover, and soil properties. The third section focuses on the human and economic factors influencing tourism, particularly population dynamics and economic structure. In the fourth section, Darıca's touristic attractions and its position within Turkey's and Kocaeli's tourism are discussed; the current situation of the district is evaluated in line with sustainable tourism principles, and a SWOT analysis is conducted to identify strengths, weaknesses, opportunities, and threats. The research is based on archival and literature reviews as well as fieldwork. Based on the findings, it is concluded that strengthening tourism infrastructure, integrating natural and cultural heritage into tourism through conservation, and implementing planning strategies in accordance with sustainable tourism principles are essential. In this context, Darıca is considered to have the potential to evolve beyond day-trip tourism and become a destination capable of contributing to long-term tourism strategies.