Gemi geri dönüşüm sözleşmeleri
Ship recycling contracts
- Tez No: 889847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN SEVİNÇ KUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Gemi geri dönüşümü, geri dönüşüm sözleşmesi, geri dönüşüm tesisi, donatan, Basel Konvansiyonu, Hong Kong Konvansiyonu, Ship recycling, ship recycling contract, ship recycling facility, owner, Basel Convention, Hong Kong Convention
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Gemi sökümü veya geri dönüşümü; söküm bölgesi olarak belirlenen alanda, maliki tarafından geri dönüştürülmesi için satılmasına karar verilen gemilerin karaya baştankara veya kıçtankara yöntemleri ile oturtulması, lok ve dok ismi verilen havuzlara alınması, parçalanması ve bu parçalanma işleminin sonucunda elde kalan parçalar ile ham maddelerin yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi işlemidir. Çalışmada, tarif ettiğimiz gemi geri dönüşüm faaliyetinin kendisi değil; bu faaliyetin gerçekleştirilebilmesi için alıcı – gemi geri dönüşüm tesisi ve satıcı – donatan olarak adlandırdığımız tarafların karşılıklı olarak akdettiği gemi geri dönüşüm sözleşmeleri incelenmektedir. Bu çerçevede gemi geri dönüşüm sözleşmelerinin hukuki niteliği, geri dönüşüm sözleşmesinin konusunu oluşturan gemilerin gemi vasfını Türk Hukuku'na ve uluslararası düzenlemelere göre ne zaman kaybedeceği, sözleşmenin taraflarının hak ve borçları ile geri dönüşüm için satışın gerçekleşmesine aracılık eden şahısların faaliyetleri, özellikle geminin geri dönüşüm tesisine götürüleceği son yolcuğu sırasında veya bu yolculuktan önce geri dönüşüm sözleşmesinden doğan teslim borcunun fiili ve hukuki ifa imkânsızlıkları nedeniyle ifa edilememesi ve bu durumun sonuçları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Ship breaking or recycling is the process of landing the ships decided to be sold for recycling by the owner using the stern-to method, taking the ship into pools called lift lock and dock, breaking it down and making the remaining parts and raw materials ready for reuse as a result of this breaking process in the area designated as the recycling zone. In this study, not the ship dismantling activity we have described, but the ship recycling contracts mutually concluded by the parties we call the buyer – ship recycling facility and the seller - owner in order to carry out this activity are examined. In this context, the legal nature of ship recycling contracts, when the ships that are the subject of the recycling contract will lose their ship qualification according to Turkish Law and international regulations, rights and obligations of the parties to the contract and the role of the persons who mediate the sale for recycling, especially during or before the ship's last voyage to the recycling facility failure to perform the delivery debt arising from the recycling contract due to the actual and legal impossibility of performance and the consequences of this situation are discussed.