Gemi geri dönüşüm sanayiinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları
Occupational health and safety practices in ship recycling industry
  1. Tez No: 337554
  2. Yazar: CANER AKMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational Health and Safety, Ship Recycling, Hazardous Wastes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dünyanın her yerinde sağlık ve güvenlik kavramları bireyler ve toplum açısından vazgeçilmez önemli iki kavramdır. İşçilerin üretime katılması, işin gerektirdiği sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına bağlıdır. Sağlık ve güvenlik ihtiyaçları giderilmiş bir işçinin üretime katılabilme yeterliliklerinden birisi yerine getirilmiş demektir. Sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı, motivasyonu ve verimi artırır, üretime olumlu katkı sağlar.Gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde işçilerin sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması ülkelerin sosyal politikalarının başında yer alan başlıca esaslardan biridir. İnsana yönelik olan sağlık ve güvenlik önlemleri veihtiyaçları gelişmiş ülkeler açısından son derece önemlidir. Bu ülkeler, insana değer verdikleri ölçüde sosyal politikalarını da daima o merkezde oluşturmakta ve güncellemektedirler. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem 4857sayılı İş Kanunu ile artmıştır. Bu kanun ile işverenler, çalıştırdıkları işçilerin sağlık ve emniyetlerini teminat altına almak için işyerlerinde olası riskleri belirlemek, tehlikeleri önlemek, önlenmesi mümkün olmayanları en azındankontrol altına almak, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitmek, ve bilinçlendirmek gibi konularda yasa karşısında sorumlu tutulmuşlardır.Araştırmanın amacı; çalışma hayatında karşımıza çıkan iş sağlığı ve güvenliğinin genel çerçevesi ile birlikte, dünyanın çeşitli ülkelerinde ve ülkemizde de gerçekleştirilen gemi geri dönüşüm faaliyetlerinde iş sağlığı ve güvenliği kavramlarını temel olarak ele almak ve emek yoğun olarak faaliyetgösteren gemi geri dönüşüm sanayindeki, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik uygulama örneklerini irdelemektir. Bu kapsamda, mevcut kanun, tüzük ve yönetmelik çerçevesinde faaliyetlerine devam eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğinin, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerindeki iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin çalışmalarını inceleyerek iş sağlığı ve güvenliğinin bu sektör üzerindeki önemini vurgulanacaktır.Anahtar Kelimler: øú Sa÷lÕ÷Õ ve Güvenli÷i, Gemi Geri Dönüúüm, Tehlikeli AtÕklar.
Özet (Çeviri)
Health and safety concepts are two indispensible and important notions for both the individuals and for the society in all over the world. Upon positive provision of these two concepts, the workers can participate in production activities. When health and safety needs of a worker have been met, one of thequalifications for participation in production is fulfilled. A healthy and secure working environment increases motivation and efficiency, and positively contributes to the production.In countries with a higher level of development, fulfilling the health and safety needs of the workers is one of the fundamental social policies of the country. Health and safety measures and needs of people are extremely important for developed countries. These countries always establish and updatetheir social policies according to the level they value people. In our country, the importance given to occupational health and safety has increased by the Labor Law No. 4587. By this law, the employers have been held responsible before the law for the subjects such as determining the possible risks in the workplace for ensuring the health and safety of the workers they employ, preventing the dangers, at least controlling the ones that can not be prevented, educating and raising awareness of the workers on occupational health and safety.The aim of the research; alongside with the general framework of the occupational health and safety issues that we face in the business life, to basically discuss occupational health and safety concepts in the ship recycling activities performed both in our country and in various countries all over the world and to study implementation examples aimed at labor intensive shiprecycling industry. In this context, regarding occupational health and safety, the practices of Ship Recycling Industrialists Association which carries out its activities within the scope of current law, rule and regulation in Aliağa Ship Recycling Plant will be studied and the importance of occupational health and safety on this sector will be emphasized.