Detrüsör aşırı aktivitesi olan hastalarda sodyum nitroprussid'in etkisi
In patients with detrusor overactivity effect of sodium nitroprusside
  1. Tez No: 889879
  2. Yazar: ERHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KUYUMCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Detrüsör Aşırı Aktivitesi, Mesane, Sodyum Nitroprussid, Detrussor Overactivity, Bladder, Sodium Nitroprusside
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Giriş: Detrüsör instabilitesi nörolojik açıdan normal hastalarda sıkışma ve sıkışma inkontinansının yaygın bir nedenidir. Nitrik oksit, detrüsör, prostat ve üretranın düz kaslarını gevşetmektedir. Amaç: Detrüsör aşırı aktivitesi olan hastalarda sodyum nitroprussidin detrüsör aşırı aktivitesi üzerindeki terapötik etkilerini açıklamayı amaçladık. Yöntem: Bu araştırmaya detrüsör aşırı aktivitesi olan toplam 21 hasta dahil edildi. Hastalar sodyum nitroprussid dozajına göre düşük doz, orta doz ve yüksek doz olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Mesanedeki hidrostatik basınç ölçüldü ve aynı zamanda rektuma yerleştirilen kateter ile karın içi basınç da ölçüldü. Sistometri sonuçları duyu (ilk duyum, ilk istek, güçlü istek), detrusor kompliyansı, maksimum detrüsör basıncı, maksimum sistometrik mesane kapasitesi ve instabilite indeksi parametreleri açısından değerlendirildi. Bulgular: Nitroprussid grupları arasında ilk duyum, ilk istek ve güçlü istek değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Hastaların maksimum detrüsör basıncı, maksimum sistometrik mesane kapasitesi ve kompliyans değerleri yorumlandığında izotonik ve SNP grupları ve dozları arasında anlamlı fark bulunamadı. Kasılma süreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Ayrıca hastaların çalışma sonundaki kan basıncı değerlerinde başlangıca göre gruplar arasında bir fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışma SNP'nin detrüsör aşırı aktivitesi olan bireylerde herhangi bir olumlu ya da olumsuz etki göstermediğini göstermiştir. Bunun nedeni; öncelikle ürotelyumun sodyum nitroprussidin geçişine engel olarak etki ederek detrüsöre ulaşmasını engellemesi, ikincisi ise sodyum nitroprussidin detrüsör fonksiyonu üzerine etkisinin olmamasından kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Detrusor instability is a common cause of urgency and urge incontinence in neurologically normal patients. Nitric oxide, relaxes the smooth muscles of the detrusor, prostate, and urethra. Aim: We aimed to explain the therapeutic effects of sodium nitroprusside on detrusor overactivity in patients with detrusor overactivity. Methods: A total of 21 patients with detrussor overactivity have been enrolled in this research. The patients were divided into 3 groups according to their sodium nitroprusside dosage, as low-dose, medium-dose, and high-dose. Hydrostatic pressure in the bladder was measured and at the same time, intra-abdominal pressure was measured with a catheter inserted into the rectum. Cystometry results have been evaluated in terms of sensation (first sensation, first desire, strong desire), detrusor compliance, maximal detrusor pressure, maximal cystometric bladder capacity and instability index parameters. Results: No statistical significance has been achieved between nitroprusside groups in terms of first sensation, first desire, and strong desire values (p>0.05). When the patients' maximal detrusor pressure, maximal cystometric bladder capacity and compliance values were interpreted, no significant difference was found between the isotonic and SNP groups and their doses. There was no significant difference between the groups in the duration of contractions. Additionally, no difference has been observed between the groups in the blood pressure values of the patients at the end of the study compared to the baseline. Conclusion: This study indicated that SNP did not exhibit any positive or negative effects in individuals with detrussor overactivity. The reason for this could be stated as: first, the urothelium acts as a barrier to the passage of sodium nitroprusside and prevents it from reaching the detrusor and the latter may be due to the lack of effect of sodium nitroprusside on detrusor function.