Altyapı bilgi sistemlerine yönelik konumsal veritabanı tasarımı: İSKİ örneği
Designing spatial databases for infrastructure information systems: The case of ISKI
  1. Tez No: 889944
  2. Yazar: AZİZE ERCİYES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Altyapı, Coğrafi Bilgi Sistemi, İSKİ, İSKABİS, Infrastructure, Geographic Information System (GIS), Istanbul Water and Sewerage Administration (ISKI), ISKABIS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bünyesinde geliştirilen Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) uygulaması İSKABİS'in sorgu ve analiz bölümünü incelemiştir. Bu bölüm, içme suyu, atıksu, yağmursuyu ve emlak verilerine erişerek çeşitli sorgulamalar yapılmasını ve bu verilerin grafik veya tablo formatında görüntülenmesini sağlayan bir arayüz sunmaktadır. Çalışmanın sonuçları, İSKABİS'in İstanbul'un su ve kanalizasyon altyapısının izlenmesi ve yönetilmesinde önemli bir araç olduğunu göstermektedir. Kullanıcılar, belirli bir bölgedeki hatların özelliklerini sorgulayarak detaylı bilgi edinebilmekte ve bu bilgileri raporlar halinde sunabilmektedirler. Özellikle atıksu ve yağmursuyu hatlarının izlenmesi, çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve altyapı yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Emlak sorgu ekranı, şehir planlaması ve arazi kullanımı açısından önemli bir araçtır. Kullanıcılar, belirli bir bölgedeki emlak verilerini sorgulayarak arazi kullanımı, mülkiyet durumu ve parsellerin özellikleri hakkında bilgi edinebilirler. Bu bilgiler, şehir planlaması projelerinde ve altyapı çalışmalarında önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Hazır sorgu ekranı, kullanıcıların daha önceden tanımlanmış sorgulara erişerek hızlı bir şekilde bilgiye ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu özellik, özellikle rutin sorguların sıklıkla yapılması gereken durumlarda kullanıcıların zaman tasarrufu yapmasını sağlamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma İSKABİS'in sorgu ve analiz bölümünün İstanbul'un su ve kanalizasyon altyapısının yönetimi ve şehir planlaması açısından önemli bir kaynak olduğunu göstermektedir. Gelecekteki çalışmalar için, coğrafi bilgi sistemlerinin ve altyapı bilgi sistemlerinin daha da geliştirilmesi ve entegrasyonunun sağlanması önerilmektedir. Bu, altyapı yönetiminin daha da iyileştirilmesine ve karar alma süreçlerinin daha etkin hale getirilmesine olanak sağlayabilir. Ayrıca, teknolojik ilerlemelerin takip edilmesi ve uygulanabilirliğinin araştırılması da gelecekteki çalışmalar için önemli bir alan olabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the query and analysis section of the Geographic Information System (GIS) application ISKABIS developed within the Istanbul Water and Sewerage Administration (ISKI). This section provides an interface for accessing drinking water, wastewater, stormwater, and real estate data and conducting various queries, displaying this data in graphic or tabular format. The results of the study indicate that ISKABIS is an important tool for monitoring and managing Istanbul's water and sewerage infrastructure. Users can obtain detailed information by querying the characteristics of lines in a specific area and present this information in the form of reports. Monitoring wastewater and stormwater lines is particularly critical for assessing environmental impacts and infrastructure management. The real estate query screen is an important tool for urban planning and land use. Users can query real estate data in a specific area to obtain information about land use, ownership status, and parcel characteristics. This information serves as a significant resource for urban planning projects and infrastructure works. The ready query screen enables users to quickly access information by accessing predefined queries. This feature particularly facilitates time savings for users in cases where routine queries need to be frequently performed. In conclusion, this study demonstrates that the query and analysis section of ISKABIS is an important resource for managing Istanbul's water and sewerage infrastructure and urban planning. For future studies, it is recommended to further develop and integrate geographic information systems and infrastructure information systems. This could contribute to further improvement in infrastructure management and making decision-making processes more effective. Additionally, exploring technological advancements and their applicability would be an important area for future research.