Kronik molibdat tedavisinin STZ-diabetik sıçanlardaki metabolik ve toksik etkileri
Metabolic and toxic effects of chronic molybdate treatment in STZ-diabetic rats
- Tez No: 88999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU ÖZÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Molibdat, Eser Elementler, STZ-Diabetik Rat, Toksisite, Molybdate, Trace Elements, STZ-Diabetic Rat, Toxicity
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
54 ÖZET Kronik Molibdat Tedavisinin STZ-Diabetik Sıçanlardaki Metabolik ve Toksik Etkileri Bu çalışmada STZ-diabetik sıçanlarda sodyum molibdat tedavisinin metabolik ve histopatolojik etkileri araştırılmıştır. STZ ile diabet oluşturulduktan bir hafta sonra, kontrol ve diabetik sıçanlar içme sularına sodyum molibdat katılarak 8 hafta süreyle tedavi edilmişlerdir. Tedavi edilen diabetik grubun kan şekeri kontroller düzeyine inmiştir. Bununla birlikte, Mo tedavili kontrol grubunun kan şekeri düzeyinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Polidipsi, poliüri, polifaji ve glukozüri gibi diabetik semptomlar Mo tedavisi ile düzelmiştir. Mo tedavisi karaciğer glikojen düzeyini normale döndürmüştür. Mo'nun bu etkileri plazma insülin düzeyindeki bir artıştan kaynaklanmamıştır. Mo, diabetik sıçanların kalori alımında ve beden ağırlığında azalmaya yol açmıştır. Normal kalori alımına karşın, beden ağırlığında azalma tedavi alan kontrol grupta da gözlemlenmiştir. Araştırma süresince tedavi edilen diabetik grupta yüksek mortalite oranı saptanmıştır. Bu durum sıçanların ölümünden önceki yem ve su tüketimlerinin önemli ölçüde azalmasıyla ilişkiliydi. Mo tedavisi, diabetin etkilemediği plazma parametreleri üzerinde herhangi bir spesifik değişikliğe yol açmamıştır. İlginç olarak, Mo tedavisi kontrol ve diabetik sıçanların plazma ürik asit düzeylerini arttırmıştır. Öte yandan Mo tedavisi, diabetik durumda artmış bulunan plazma ALT ve trigliserid düzeylerini normale döndürmüştür. Tedavi almayan diabetiklerin kalp, karaciğer, böbrekler, dalak, akciğerler ve pankreas gibi organlarında bazı histopatolojik değişiklikler saptanmıştır. Mo tedavisi bu dejeneratif değişiklikleri anlamlı olarak azaltmıştır. Sonuç olarak Mo tedavisi diabetes mellitus'ta görülen birçok metabolik ve histopatolojik değişikliği büyük ölçüde önleyebilmektedir. Ancak gelecekte insüline alternatif terapötik bir ajan olarak düşünülmeden önce daha uzun süreli toksikolojik çalışmaların diabetik ve diabetik olmayan hayvanlar üzerinde yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY Metabolic and Toxic Effects of Chronic Molybdate Treatment In STZ-Diabetic Rats In this study, it has been examined the biochemical and histopathological effects of sodium-molybdate (Mo) treatment in streptozotocin-induced diabetic rats. One week after onset of diabetes, control and diabetic rats were given Mo in drinking water for 8 weeks. In Mo-treated diabetic group, blood glucose level was decreased to control level. However, there was no change in blood glucose concentrations of Mo- treated controls. Diabetic symptoms such as polydipsia, polyphagia, polyuria and glucosuria were corrected in treated group. In liver, glycogen stores were restored by Mo treatment. These effects were not due to a rise in plasma insulin level. Mo lead to a reduced calori intake and reduced body weight gain in diabetic rats. In spite of normal calori intake, reduced body weight gain is also seen in Mo-treated control group. Along the experiment, high mortality rate was seen in Mo-treated diabetic group. This was associated with dramaticly reduced food and fluid intakes of these rats before the exitus state. Mo treatment did not produce any changes in various plasma parameters which were not previously altered by diabetes. Interestingly, we have observed an increase in plasma uric acid concentrations of Mo-treated control and diabetic rats. On the other hand, Mo treatment normalized plasma triglyceride and ALT levels found to be increased in diabetic group. Some histopathological changes have been found in the organs of untreated diabetics such as ; liver, heart, kidneys, spleen, lungs and pancreas. By Mo treatment, these degenerative changes were significantly reduced. In conclusion, sodium molybdate treatment can prevent biochemical and histopathological changes seen in diabetes mellitus. However, additional toxicological studies with longer durations of treatment must be further explored on diabetic and non-diabetic animals before considering as an alternative treatment to insulin in future.
Benzer Tezler
- Streptozotosin diyabetik sıçanların kalp-damar yanıtları üzerinde sodyum molibdat tedavisinin etkisi
The Effects of sodium molybdate on cardiovascular responsiveness of streptozotocin-diabetic rats
EBRU ARIOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Eczacılık ve FarmakolojiAnkara ÜniversitesiFarmakoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. A. TANJU ÖZÇELİKAY
- Sıçanlarda fruktoz ile oluşturulan hiperinsülinemi ve hipertansiyon üzerine Sodyum Molibdat'ın etkisi
Effects of sodium molybdate on the fructose-induced hyperinsulinemia and hypertension in the rats
ŞAHİKA GÜNER
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
Eczacılık ve FarmakolojiAnkara ÜniversitesiFarmakoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. A. TANJU ÖZÇELİKAY
- Kronik sinüzitlerin radar ve kısa dalga diatermi ile tedavisinde alınan sonuçların değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
AYHAN EKTİ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1986
Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonSağlık BakanlığıFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı