Altındağ Merkez Sağlık Ocağı bölgesindeki 15-49 yaş arası gebe kadınlarda anemi prevalansı
Altındağ Central Health Dispensary district pregnant anemia prevalance
  1. Tez No: 88998
  2. Yazar: MERYEM KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: between 15-49 age pregnant, anaemia. Nutrition. 113
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Altındağ Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde Gebelerde Anemi Prevelansı Gelişmekte olan ülkelerde ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan, ana ölüm hızını yükselten, ana çocuk sağlığı yönünden önemli sorunlara yol açan anemiye yönelik olarak Altındağ Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde 15-49 yaş arası gebelerde anemi prevelansını tespit etmek, anemiye yol açabilecek faktörleri saptayabilmek amacıyla bu araştırma planlanmıştır. Araştırma Ankara Altındağ Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde yapılmıştır. Araştırmaya 190 gebe katılmıştır. Gebelerle ilgili verilerin toplanması için anket formu geliştirilmiştir. Spektrofotometrik yöntemle hemoglobin düzeyi 11 gr/dl'nin altmda olanlar anemik olarak kabul edilmiştir. Verilen değerlendirilmesinde khikare, fischer kesin khikare, kolmogorov simirnov testi kullanılmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre gebelerde anemi prevelansı %58.4 olarak bulunmuştur. 19 yaş ve altındaki 35 yaş üzerindeki riskli grubu içeren gebelerin oranı %22.1 oranında bulunmuştur. Gebelerin ilk gebeliklerinin %46.8 oranında 15-19 yaş grubunda olduğu saptanmıştır. Gebelerin %26.8'i gebelikleri döneminde hiçbir sağlık kuruluşuna kontrol amacıyla başvurmamışlardır. Gebelerde düşük hızı %17.9 olarak saptanmıştır. Daha önceki gebelikleri döneminde anemi teşhisi alanların oranı %30.5'dir. %10.5'i gebelik öncesi ve gebelik döneminde kanama geçirmiştir. Gebelerde toprak kil yeme PİCA'sı olanların oranı %5.8 bulunmuştur, %5.3'ü gebelik döneminde parazit teşhisi almış ve üç gebede sigara içme alışkanlığının olduğu saptanmıştır. Gebelerin %26.8'i gebelikleri döneminde sağlık kontrolü amacıyla hiçbir sağlık kuruluşuna başvurmamışlardır, %52.6'sının gebelik döneminde kan hapı kullandığı fakat etkin bir kan hapı kullanımının olmadığı saptanmıştır. Diyetlerine ek besin ilave edenlerin oranı %49.5'tir. Gebelerin %65.8'i beslenme eğitimi almış, toplam %60'ı sağlık personelinden beslenme eğitimi almıştır. Gebelerin %44.2'si diyetlerine süt ve ürünlerini, %3.7'si sebze ve meyve %1.6'sı et ve ürünlerini ilave etmişlerdir. Gebeler %47.4 oranında en çok tahıl ve türevlerini tüketmektedirler. 110Gebelerde anemi prevelansı ile yaş grupları, ailede yaşan kişi sayısı, yaşayan çocuk sayısı, ölen çocuk sayısı, düşük sayısı arasında ilişki bulunmamıştır. Kanama, PİCA alışkanlığı önceden anemi teşhisi alma, sigara içme, kan hapı kullanma gibi faktörlerle anemi arasında ilişki saptanamamıştır. Gebelerin eğitim düzeyi, gelir düzeyi, düşük yapma durumları, ilk gebelik yaşları anemiyi etkilemektedir. Gebelik ayı arttıkça gebelik sayısı arttıkça anemi hızının arttığı saptanmıştır. Gebelerde parazit taşımanın anemi hızını artırdığı, gebelik döneminde sağlık kontrolü yaptırmanın anemi hızmı düşürdüğü, beslenme eğitimi alan gebelerde anemi hızının düştüğü, diyetlerine ek besin ilave eden gebelerde anemi hızının düştüğü, tahıl ve türevlerini çok tüketen gebelerde anemi hızının arttığı saptanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde ve ülkemizde gebelerde aneminin önemli bir halkı sağlığı sorununu oluşturduğu ve sorunun en az düzeye indirilebilmesi için 1. basamak sağlık hizmetlerinde, halk sağlığı alanmda çalışan sağlık personelinin bu konuda daha duyarlı ve yoğun çalışması gerekmektedir. Gebelik dönemi takiplerinin düzenü yapılması, hiçbir sağlık kuruluşuna başvurmayan gebelerin mutlaka görüşülerek sağlık kontrollerinin yapılması, düzenli aralıklarla gebelere beslenme eğitimi verilmesi gerektiği, kan hapı verilen gebelerde etkin ilaç kullanımının sağlanmasının gerektiği ve gebelerin gebelik döneminde takip yaptırma durumlarının değerlendirilmesi için bilgisayar sisteminin I. basamak sağlık hizmetleri için kullanılması önerilmiştir. Anahtar Kelimeler : 15-49 yaş arası gebe Anemi. Beslenme 111
Özet (Çeviri)
SUMMARY Altındağ Central Health Dispensary District Pregnant Anaemia Prevalence Anaemia is an important public health disease in developing countries and also in our country. It causes increase in mother death speed and causes important mother child health problems. This research is planned to find out the factors that may cause anaemia, and to find out the anaemia prevalence age between 15-49 pregnants in Altındağ Central Health Dispensary District. Research is made in Ankara Altındağ Central Health Dispensary District. 190 pregnants joined to this research. General enquiry form is developed for getting input about pregnants. The pregnants whose hemoglobin level is under 1 1 gr/dl. (by spectrofotometer) are accepted anaemic. Khikare, Fischer khikare simirnov kolmogorov test is used for evaluation of input. According to the evaluation results, the Pregnant Anaemia Prevalence is %58.4 Ratio of the risk group age under 19 and over 35 is %21.1. The first pregnancy ratio is %46.8 in 15-19 age group %26.8 of pregnants didn't apply for control to any health foundation during their pregnancy. Abortion rate is pointed as %17.9. The ratio who has diagnosed anaemic before is %30.5. %10.5 of pregnants has bleeding problem before pregnancy and also during pregnancy. Eating soil (PİCA) problem ratio is pointed as %5.8. Pregnants who has diagnosed parasit is %5.3. It is pointed that there are 3 smoking pregnants. It is pointed as %26.8 of pregnants didn't apply for health control to any health foundation during pregnancy. It is pointed %52.6 used blood pill during pregnancy but it is pointed that it wasn't an active use. Ratio who added extra nutrition to their diet is %49.5. %65.8 of pregnants has taken nutrition education. %60 of pregnants has given nutrition education by health personnel. %44.2 of pregnants added milk and milk products to their diet, %3.7 of pregnants added vegetables and fruits, % 1.6 of the pregnants added meat and meat products, to their diet. The biggest ratio is %47.4 who eats wheat and similar products. 112There is no relation between pregnants anaemia prevalence and age groups, number of the members of family, alive child number, died child number, abortion number. Bleeding, PICA habitude, to be diagnosed anaemia, smoking, using blood pill is not related with anaemia. Education level, revenue level, abortion, first pregnancy age is related with anaemia. It is pointed when the time of pregnancy increases the anaemia speed increases also. As the pregnancy number increases the anaemia speed increases also. Parasite problems in pregnancy increases anaemia speed, health controls, during pregnancy decreases anaemia speed, nutrition education decreases anaemia speed, adding extra nutrition to diets decreases anaemia speed, eating wheat and similar products increases anaemia speed. Because the anaemia is an important public health problem in developing countries and in our country; in order to lower the problem to seldom level, first level health service quality should be increased. The personnel have to be more sensitive and have to work harder. It has been suggested that computer must be used for first level health services, in order to; make the pregnancy period pursuits in order, to control the pregnants who doesn't apply to any health foundation, nutrition education must be given to pregnants, pregnants who use blood pills must be controlled for active use, to evaluate the pursuits of pregnants during pregnancy period.