Hüseyin Remzi'nin 'Bir Farenin Seyahati' adlı romanının yeni harflere aktarılması ve Türkçe öğretimi açısından incelenmesi
Transportation of Hüseyin Remzi's novel called 'Bir Farenin Seyahati' into new letters and investigation in terms of teaching Turkish
  1. Tez No: 890042
  2. Yazar: GAMZE ESRA TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Çocuk Edebiyatı, Roman, Hüseyin Remzi, Turkish teaching, Children's Literature, Novel, Hüseyin Remzi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çalışmamıza konu olan“Bir Farenin Seyahati”adlı roman, Miralay Dr. Hüseyin Remzi Bey'in vefatından sonra çıkan metrûkât-ı kalemiye serisinin dördüncü kitabı olup 136 sayfa olarak 1316 yılında bastırılmıştır. Roman Hüseyin Remzi Bey'in ahlâka dair eserleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma“Bir Farenin Seyahati”adlı romanı yeni harflere aktarıp içerisinde barındırdığı değerleri tespit etmek, kullanılan anlatım tekniklerini, dil ve anlatım özelliklerini belirlemek, elde edilen bulgular doğrultusunda eserin çocuk edebiyatına uygun olup olmadığını değerlendirmek ve çocuk romanlarında bulunması gereken özellikleri ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda da“Bir Farenin Seyahati”adlı romanın Türkçe öğretimi açısından ve çocuk edebiyatına uygun olup olmaması bakımından değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The novel“Bir Farenin Seyahati”, which is the subject of our study is the fourth book of Metrûkât-ı Kalemiye series appeared after the death of Miralay Dr. Hüseyin Remzi and is published in 1316 consists of 136 pages. The novel takes place in Morolity works of Mr. Hüseyin Remzi. This work is prepared for the purpose of determining the holding values it includes with transferring the new letters to define the narrative techniques, the features of language and expression and in line with the findings to evaluate whether it is suitable for the children's literature or not and to put forth the features of a child novel must have. In line with the findings obtained as a result of the study, it is evaluated whether the novel“Bir Farenin Seyahati”is suitable fort he education of Turkısh and Children's literature or not.