İleri evre hodgkin lenfoma hastalarının çalışma kriterlerine uygunluk durumlarının sağkalım üzerine etkisi
The effect of the compliance status with the study criteria of advanced stage hodgkin lymphoma patients on survival
  1. Tez No: 890055
  2. Yazar: İLKNUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, randomize kontrollü çalışma, uygunluk kriterleri, Hodgkin lymphoma, randomized controlled trial, eligibility criteria
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Amaç: Hastaların randomize kontrollü klinik çalışmalara dahil edilmesinde kullanılan evrensel laboratuvar ve klinik parametreler mevcuttur. Hastaların önemli bir grubu bu kriterleri karşılayamadığı için klinik ilaç çalışmalarında temsil edilememektedir. Bu da çalışmalarda elde edilen verilerin tüm popülasyonda genellenebilirliğini sorgulanır hale getirmektedir 1. Bu çalışmanın amacı, randomize kontrollü klinik çalışmalara uygun olmayan ileri evre Hodgkin lenfoma (HL) hastalarında hastalık gidişatını ortaya koymak ve bu gidişat üzerine etkili olacak faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: İleri evre HL tanılı hastaları dahil eden RATHL ve ECHELON-1 çalışmalarının temel çalışmaya uygunluk kriterleri toplandı. İleri evre Hodgkin lenfoma tanılı 236 hasta, bu çalışmaların uygunluk kriterleri kullanılarak ''kriterlere uygun olan ve olmayan'' olarak sınıflandı. Katılım kriterlerine uygun olan ve olmayan hastaların sağkalım süreleri Kaplan-Meier yöntemiyle hesaplandı ve log-rank testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: İleri evre HL tanılı 236 hastadan %31'inin (n=71) çalışma katılım kriterlerinden herhangi birine uygun olmadığı görüldü. RATHL ve ECHELON-1 çalışmalarının dahil edilme kriterleri değerlendirildiğinde sırasıyla hastaların %20 (n=46) ve %27'sinin (n=63) çalışma dışında kaldığı görüldü. Çalışma kriterlerine uygun olan ve olmayan hastalar için 5-yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %94.3 ve %86.4 olarak hesaplandı (p=0.04). Çalışmaya uygunluk kriterlerinden yalnızca serum total bilirübin düzeyinin genel sağkalımın bağımsız bir öngördürücüsü olduğu görüldü (Hazard oranı: 2.33, %95 güven aralığı: 2.33-29.1, p=0.001) Sonuç: Çalışmamız, hastaların üçte birinin çalışmalara katılım kriterlerini sağlamadığını, bu hastaların çalışmaya katılım kriterlerini sağlayanlardan daha kötü bir hastalık sonlanıma sahip olduğunu göstermiştir. Bu hastaların yönetimine yönelik yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: There are universal laboratory and clinical parameters, which are used for the inclusion of patients in the randomized controlled clinical trials. A significant group of patients are not represented in clinical trials because of in eligibility for these criteria. This renders the generalizability of the data obtained from clinical trials questionable 1. The aim of this study is to reveal the course of disease in patients with advanced stage Hodgkin lymphoma (HL) who are not eligible for randomized controlled clinical trials and to determine the factors that may affect this course. Materials and Methods: Baseline study eligibility criteria of RATHL and ECHELON-1 trials, which included patients with advanced HL, were retrieved. A total of 236 patients with advanced stage HL were classified as“eligible and ineligible”using the eligibility criteria of these studies. Survival times of patients who were eligible and ineligible according to the inclusion criteria were calculated by the Kaplan-Meier method and compared with the log-rank test. Results: Among 236 patients with advanced HL, 31% (n=71) did not meet any of the study inclusion criteria. When the inclusion criteria of the RATHL and ECHELON-1 studies were used, it was observed that 20% (n=46) and 27% (n=63) of the patients were ineligible, respectively. Overall survival rates at five years for patients who were eligible, and ineligible were 94.3% and 86.4%, respectively (p= 0.04). Among the study eligibility criteria, only serum total bilirubin level was an independent predictor of overall survival (Hazard ratio: 2.33, 95% confidence interval: 2.33-29.1, p=0.001). Conclusion: Our study showed that one-third of patients did not meet the inclusion criteria and that these patients had a worse disease outcome in comparison to those who met the inclusion criteria. There is a unmet need for management and treatment strategies of these patients.