Üç-tabakalı kare örgü üzerinde karma spin-(1/2, 1, 1/2) ısıng modelinin dinamik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of dynamic properties of mixed spin-(1/2, 1, 1/2) ising model on trilayer square lattice
  1. Tez No: 890058
  2. Yazar: ALİ KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karma-spin Ising modeli, Ortalama-alan yaklaşımı, Glauber-tipi stokastik dinamik, Dinamik faz diyagramları, Mixed-spin Ising system, Mean-field theory, Glauber-type stochastic dynamic, Dynamic phase diagrams
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Zamana bağlı salınımlı dış manyetik alan altında üç-tabakalı kare örgü üzerinde karma spin-(1/2, 1, 1/2) Ising modelinin dinamik faz diyagramları üzerine Hamiltonyen parametrelerinin etkisi Glauber geçiş oranları temelli ortalama alan yaklaşımı ile detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sandviçlenmiş üç katmanın üst ve alt katmanları S veya α-spinlerden (S=α=±1/2) oluşurken, orta katman σ-spinlerden (σ=±1) oluşur. Öncelikle kinetik sistemin fazlarını elde etmek için ortalama alt örgü mıknatıslanmalarının zamana bağlı davranışlarını araştırıldı. Daha sonra, dinamik faz geçişlerini (DFG) elde etmek ve DFG'lerin tipini belirlemek için dinamik alt örgü mıknatıslanmalarının termal davranışı incelendi. Kinetik sistem hem birinci hem de ikinci dereceden faz geçişlerini gösterdi. Manyetik alanın genlik ve sıcaklık düzleminde dinamik faz diyagramları sunuldu. Kinetik sistem, Hamilton parametrelerine güçlü bir şekilde bağlı olan zengin dinamik faz diyagramları gösterdi.
Özet (Çeviri)
Magnetic properties of the kinetic Ising system on sandwiched trilayer with square lattices are studied employing the mean-field theory based on Glauber-type stochastic dynamics. The top and bottom layers of sandwiched trilayer are composed of S or α-spins (S=α=±1/2), while the middle layer is composed of σ-spins (σ =±1). First, we investigate the time-dependence behavior of order parameters to obtain the kinetic system's phases. After that, the thermal behavior of dynamic sublattice magnetizations is studied to obtain the dynamic phase transitions (DPTs) and to determine the type of DPTs. The kinetic system shows both firstand second-order phase transitions. In the plane of the magnetic field's amplitude and temperature, we present the dynamic phase diagrams. The kinetic system shows rich dynamic phase diagrams, which are strongly dependent on Hamiltonian parameters.