Yaygın interval antrenman metodu dayanıklılık çalışmalarının, kız basketbolcuların fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkileri
The Effects of an interval training program on physical and physiological variables of female basketball players
  1. Tez No: 89010
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: interval Antrenman, Kız Basketbol, Fiziksel ve Performans Özellikler, interval Training, Female Basketball Players, Physical and Physiological Variables
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
59 ÖZET Yaygın interval Antrenman Metodu Dayanıklılık Çalışmalarının, Kız Basketbolculann Fiziksel ve Fizyolojik Özelliklerine Etkileri. Bu araştırmanın amacı, on haftalık yaygın interval antrenman programının 13-16 yaş grubu kız basketbolculannın fiziksel ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisinin on hafta boyunca haftada 3 gün teknik antrenman yapan grupla karşılaştırarak incelemektir. Araştırmaya katılan kontrol ve deney grupları Bilkent Lisesi'nde iki yıldır basketbol oynayan ve düzenli antrenman yapan sporculardan rastgele seçilerek her iki gruba da on haftalık iki ayrı antrenman programı verildi. Kontrol grubu, on hafta boyunca haftada üç gün teknik antrenman yaparken, deney grubuna haftada üç gün %40-60 yüklenme ile yaygın interval antrenman programı uygulandı. Deney grubunun yaygın interval antrenmanında uygulanan koşu programı 250 m koşu-1 dakika jog; 400 m koşu-1 dakika jog; 650 m koşu -1 dakika jog; 900 m koşu -1 dakika jog ; 650 m koşu-1 dakika jog; 400 m koşu- 1 dakika jog; 250 m koşu - 1 dakika jog şeklindedir. Deney grubuna her antrenman öncesi on dakika serbest ısınma verildi ve bu set ilk üç hafta bir kere, üçüncü ve yedinci haftalar arasında iki kere, son üç haftada üç kere olmak üzere uygulandı. Kontrol grubuna ise on hafta boyunca normal teknik antrenman uygulandı. Yaş, boy, vücut ağırlığı, yatay sıçrama, dikey sıçrama, esneklik, 20m sprint, 20m mekik koşusu, istirahat kalp atım sayısı, sistolik kan basıncı, vücut yağ %, yağsız vücut ağırlığı ölçümleri ile ilgili testler, on haftalık program öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. İstatiksel analizler gruplar arasındaki farklılıklar ile, grup içinde ön test son test karşılaştırmaları kontrol ve deney grubunun başarıları arasındaki fark T Test ile yapıldı. Aerobik kapasite, esneklik, yatay sıçrama, boy, vücut yağ %, vücut yoğunluğu, ve anaerobik kapasitede tespit edilen artışlar istatistiki olarak anlamlıdır. Ancak deney grubunun ortalamaları arasında farka bakıldığında kontrol grubuna göre daha fazla artış olduğu gözlenmiştir. 20 m sürat, dikey sıçrama, istirahat kan basıncı, sistolik, diastolik kan basıncı testlerinde bulunan değerler sadece deney grubunda anlamlı bulunmuştur. Vücut ağırlığında ise sadece kontrol grubunda bulunan değerlerdeki artış anlamlı bulunmuştur. Yapılan testler ve antrenman sonucunda kontrol grubunun her bir değişkeninde ortaya çıkan farklılıklar deney grubuna göre çok az veya önemsizdir. Elde edilen bulgular uygulanan interval antrenman programının, teknik antrenmana göre daha etkili olduğudur.
Özet (Çeviri)
60 SUMMARY The Effects of an Interval Training Program On Physical and Physiological Variables of Female Basketball Players. The purpose of this study was to compare the effects of two training programs on physical performance and physiological during 10 weeks on basketball players. The subjects were 20 healthy females who were previously active basketball players at Özel Bilkent Lisesi. The groups trained three times in a week, interval or normal technical training. Motor tests included the test of flexibility, aerobic capacity, anaerobic capacity, speed, long jump, and vertical jump. Other measurements included height, weight, body mass, body fat %. During 10 weeks, control group did only technical traininig for three times a week. The interval training program was applied at intensity of 40-60 % to the experimental group. The experimental group interval training was as followed: 250 m run-1 min jog; 400 m run-1 min jog; 650 m run -1 min jog; 900 m run -1 min jog; 650 m run -1 min jog; 400 m run - 1 min jog; 250 m run - 1 min jog. They had 10 min free warm up before this training program. The experimental group had interval training one time for each training section for the first three weeks, they trained two times between the third and seventh weeks and during the last three weeks 3 times. The control group had technical training for during the 10 weeks. Age, height, weight, long jump, vertical jump, flexibility, 20 m sprint, aerobic capacity, anaerobic capacity, heart rate, and body mass was measured. The recorded results showed improvement in long jump, aerobic capacity, sistolic blood pressure, and body mass. Height, weight, 20m sprint and body fat %, vertical jump, flexibility were also increased.