Türkçe konuşma ve konuşmacı tanımaya yönelik veri tabanı örnekleri
Production of data base sampling for Turkish speech and speaker recognition
- Tez No: 89011
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Speech and speaker recognition, voice algorithm, POLYPHONE standard
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
83 ÖZET Türkçe Konuşma ve Konuşmacı Tanımaya Yönelik Veri Tabanı Örnekleminin Oluşturulması Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte Adli Bilimde, insan sesi yoluyla işlenen suçların ortaya çıkartılabilmesi için bilimsel metotlar kullanılmaya başlanmıştır. Dünyadaki bu gelişmeler Türkiye'ye de yansımış ve bir çok bilim adamı ses tanıma ve ses onaylama gibi ses işleme konusunda araştırmalara başlamıştır. Bu araştırmaların büyük çoğunluğu yabancı dilde hazırlanmış veri tabanları üzerinde yapılmaktadır. Bu çalışma sonucunda hazırlanan Türkçe veri tabanı örneklemiyle bu alanda ihtiyaç duyulan bir veri tabanı standardının belirlenmesine çalışılmıştır. Veri tabanı örnekleminin hazırlanmasında bir çok veri tabanı incelenmiş ve bunların arasından COCOSDA (Coordinating Committee for Speech Database Assessment) adı verilen bir komite tarafından önerilen ve POLYPHONE adı verilen veri tabanı hazırlama standartları kullanılmıştır. Veri tabanı örneklemi, telefon hatları üzerinden birer hafta arayla 55 denekten alınmıştır. Ses kayıtları telefon hattına bağlanan bir teyp aracılığıyla yapılmış ve bu kayıt daha sonra bilgisayar ortamında işlenerek 8 kHz'de örneklenmiş, 8 bit'de nicemlenerek x.wav formatında CD-ROM'a yazılmıştır. Sonuç olarak, değişik cinsiyet, lehçe ve yaş gruplarından toplanan bu veri tabanı örneklemi Türkçe konuşma ve konuşmacı tanımaya yönelik hazırlanacak ses algoritmalarının denenmesinde ve geliştirilmesinde kullanılabilecektir. Veri tabanı örnekleminin ne kadar başarılı olduğunun, çeşitli ses tabanlı algoritmalar geliştiren bilimsel kuruluşlarca belirlenebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Konuşma ve konuşmacı tanıma, ses algoritması, POLYPHONE standardı.
Özet (Çeviri)
84 SUMMARY Production of Data Base Sampling for Turkish Speech and Speaker Recognition Today, with the improvement in technology, scientific methods are put into use for the purpose of enlightening crimes committed by using human voice. This improvement around the globe found its reflections in Turkey too, and numerous scientists began researches on voice processing topics like voice recognition, and voice verification. Most of these researches are based on databases which are prepared in a foreign language. With the help of the Turkish database prepared as a result of this work, it is aimed that a database standard, which is a need in this area, is set. In preparing this database sampling, many database are examined, and among those a database preparing standard which is named POLYPHONE, and advised by COCOSDA (Coordinating Committee for Speech Database Assessment) is used. Database samples are recorded from 55 subjects with 1 -week intervals, using telephone lines. Recording is made via a tape recorder connected to the telephone line. Then this recording, through the process in a computer, is sampled at 8 kHz, and after quantified in 8 bits is written on a CD-ROM. As a result, this database sampling gathered from various sex, dialect, and age groups will be an asset to be used in testing and improving voice algorithms which will be prepared for Turkish speech, and speaker recognition. It is concluded that, how successful this database sampling is can be determined by the scientific organizations that produce different voice-based algorithms.