Application of biofertilizer as a strategy towards improved soil health and fertility
Toprak sağlığının ve verimliliğinin iyileştirilmesine yönelik bir strateji olarak biyogübrenin uygulanması
  1. Tez No: 890241
  2. Yazar: BENEDICT ODINAKA OKORIE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN GÜLSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: biyostimülanlar, mahsul verimi, topluluk düzeyinde fizyolojik profilleme (CLPP), Preistia megaterium, toprak besin maddelerinin kullanılabilirliği, kış buğdayı, biostimulants, crop yield, community-level physiological profiling (CLPP), Preistia megaterium, soil nutrients availability, winter wheat
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, biyogübrenin (Nuptak, Daymsa, İspanya) tarla ve sera koşullarında kimyasal gübre ile birlikte veya ayrı olarak uygulandığında toprak parametreleri ile buğday büyümesi ve verimi üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Yetersiz besin içeriğine sahip topraklarda, önerilen kimyasal gübre dozlarının azaltılması toprak verimliliğini ve bitki üretkenliğini olumsuz etkileyebilir. Biyogübrenin, besin maddelerini takviye ederek veya topraktaki besin biyoyararlılığını artırarak azaltılmış kimyasal gübre dozlarını telafi etmesi beklenmektedir. Tarla deneyi, tesadüfi tamamen blok tasarımda düzenlenmiş 4 tekrarlı altı uygulamayı içeriyordu: % 100 CF (kontrol), % 70 CF, % 100 CF + % 100 BF, % 100 CF + % 75 BF, % 70 CF + % 100 BF erken uygulama ve % 70 CF + % 100 BF geç uygulama. Sera saksısı deneyinde her biri altı tekrarlı dört uygulama vardı: biyogübre (BF), kimyasal gübre (CF), uygulama yok (NT), biyogübre (CF + BF) ve kimyasal gübre. Çalışmada biyogübrenin etkisini değerlendirmek için topluluk düzeyinde fizyolojik profil oluşturma, toprak analizleri, fotosentetik aktivite ve ürün büyüme parametreleri gibi araştırma metodolojileri kullanılmıştır. Sonuçlar, KF + BF'nin toprağın kullanılabilir NPK içeriğini KF veya BF'ye kıyasla iyileştirdiğini göstermiştir. Buğday bitkisinin azot ve fosfor içerikleri CF + BF'de %11 ve %68 oranında artmıştır. BF uygulaması bitki azotunu %8, fosforu %33, CF'yi ise sırasıyla %5 ve %38 oranında artırmıştır. Buğday tane verimliliği (g/saksı) BF veya CF'de %27, CF+BF'de ise %21 oranında artmıştır. Tarla denemesinde buğday verimi %100 KF + %75 BF ve %100 KF + %100 BF'de sırasıyla %9 ve %7 oranında artmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, biyogübrenin kimyasal gübre ile birlikte uygulanmasının topraktaki besin maddelerinin kullanılabilirliğini, mikrobiyal aktiviteyi, buğdayın fotosentetik parametrelerini ve verimi arttırdığını göstermiştir. Biyo-gübrelerin çok yönlü sonuçları, daha fazla araştırma yapılmasını gerektirmekte ve mahsul verimi ve gelişmiş toprak sağlığı için umut verici bir çözüm olarak konumlarını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The study evaluates the effect of biofertilizer (Nuptak, Daymsa, Spain) on soil parameters and wheat growth and yield when applied separately or in combination with chemical fertilizer under field and greenhouse conditions. In soils with insufficient nutrient content, reducing recommended doses of chemical fertilizers could negatively affect soil fertility and plant productivity. Biofertilizer is expected to compensate for the reduced doses of chemical fertilizer by supplementing nutrients or increasing nutrient bioavailability in the soil. The field experiment included six treatments with 4 replications laid out in a randomized completely block design: 100 % CF (control), 70 % CF, 100 % CF + 100 % BF, 100 % CF + 75 % BF, 70 % CF + 100 % BF early application, and 70 % CF + 100% BF late application. There were four treatments in the greenhouse pot experiment, each with six replications: biofertilizer (BF), chemical fertilizer (CF), no treatment (NT), biofertilizer (CF + BF), and chemical fertilizer. Research methodologies such as community-level physiological profiling, soil analyses, photosynthetic activity, and crop growth parameters were utilized in the study to evaluate the effect of biofertilizers. The results showed that CF + BF improved soil available NPK contents compared to CF or BF. Wheat plant nitrogen and phosphorus contents increased by 11% and 68% in CF + BF. The application of BF increased plant nitrogen by 8%, phosphorus by 33%, and CF by 5% and 38%, respectively. The wheat grain productivity (g/pot) increased by 27% in BF, or CF, and 21% in CF+BF. Wheat yield in the field experiment increased by 9 % and 7% in 100% CF + 75% BF and 100% CF + 100% BF, respectively. The results from the study implied that the combined application of biofertilizer with chemical fertilizer increased soil nutrient availability, microbial activity, wheat photosynthetic parameters, and yield. The multifaceted outcome of biofertilizers warrants further research and strengthens their position as a promising solution for crop yield and enhanced soil health.