TOYOPEARL AF-Chelate- 650M reçinesi kullanarak bazı eser metal iyonlarının katı faz ekstraksiyonu
Solid phase extraction of some trace metal ions using TOYOPEARL AF-Chelate- 450M
- Tez No: 890284
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentez, Karekterizasyon, şelat yapıcı reçine, Eser metal, Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Synthesis, Characterization, Chelating resin, Trace metal, Flame atomic absorption spectrometry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, katı faz ekstraksiyon tekniğini kullanarak bazı eser metal iyonları bulunduğu matriksden ayrıldı ve derişimi artırıldı. Katı faz olarak şelat yapıcı reçine (Toyopearl AF-Chelate-650) kullanıldı. Katı faz ekstraksiyonu için 1x10 cm ebatında cam kolonlardan faydalanıldı. Eser elementlerin tayini için Perkin Elmer Marka AAnalyst 800 model atomik absorpsiyon spektrometresi kullanıldı. Cu, Co, Pb, Ni, Zn ve Cd elementlerinin geri kazanma değeri üzerinde, pH, elüsyon çözeltisinin hacmi ve derişimi, örnek akış hızı, örnek hacmi ve girişim yapıcı iyonların etkileri araştırıldı. Optimum pH 5 olarak bulundu. Kantitatif elüsyon için elüent, 5 mL 2 M HNO3 seçildi.
Özet (Çeviri)
In this study, some trace metal ions were separated from the matrix and their concentration was increased by using solid phase extraction technique. Chelating resin (Toyopearl AF-Chelate-650) was used as solid phase. For solid phase extraction, 1x10 cm glass columns were used. For the determination of trace elements, Perkin Elmer Brand AAnalyst 800 model atomic absorption spectrometer was used. The effects of pH, volume and concentration of elution solution, sample flow rate, sample volume and interfering ions on the recovery value of Cu, Co, Pb, Ni, Zn and Cd were investigated. The optimum pH was found to be 5. The eluent for quantitative elution was 5 mL of 2 M HNO3.