SI bir motorda metanol benzin karışımlarının enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of methanol gasoline blends in an SI engine
  1. Tez No: 890288
  2. Yazar: AHMET TURAN DUMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ALBAYRAK ÇEPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekserji, Metanol, Benzin, Termodinamik, Energy, Exergy, Methanol, Gasoline, Thermodynamics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasında, iki silindirli su soğutmalı yakıt enjeksiyonlu bir benzinli motorda sabit 3000 devirde sabit tork değerlerinde (5, 10, 15 ve 20 Nm) dört farklı benzin metanol yakıtı karışımı ile (M10, M20, M30 ve M40) motor performans emisyon ve yakıt tüketimi deneyleri yapılmıştır. Elde edilen deneysel veriler kullanılarak enerji ve ekserji analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda maksimum torkta hem termal verim hem de ekserjetik verim en yüksek değerlere ulaşmıştır. Analizler sonucunda termal verim ve ekserji veriminin (E0) yakıtında diğer yakıt numunelerine göre sabit devirde ve maksimum torkta daha yüksek olduğu ve M30 yakıtında en yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, engine performance emission and fuel consumption experiments were carried out with four different gasoline methanol fuel blends (M10, M20, M30 and M40) at constant torque values (5, 10, 15 and 20 Nm) at constant 3000 rpm in a two cylinder water cooled fuel injected gasoline engine. Energy and exergy analyses were performed using the experimental data obtained. As a result of the study, both thermal efficiency and exergetic efficiency were highest at maximum torque. As a result of the analysis, it was observed that the thermal efficiency and exergy efficiency (E0) fuel were higher than the other fuel samples at constant speed and maximum torque and were highest in M30 fuel.