Absent referents in everyday things: Ready-made's and how they affect human condition
Gündelik nesnelerdeki kayıp göndergeler: Hazır-yapımlar ve insanlık durumuna etkisi
  1. Tez No: 890296
  2. Yazar: GÜLFEM NAZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Felsefe, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Philosophy, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gündelik Nesneler, Hazır-yapım, Kayıp Gönderge, Endüstriyel Tasarım, İnsanlık Durumu, Everyday Things, Ready-made, Absent Referent, Industrial Design, Human Condition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez, gündelik nesnelerin kayıp göndergelerini, hazır-yapımlar üzerinden, kavramın sanattaki ağırlığını gözeterek araştırmaktadır. Bunu sağlayabimek için, gündeliklik ve nesne ilişkisini incelemekte, sıradanlığın birey ve toplum açısından farkını açıklamayı önceliklendirirken, kolektif hafızamıza yerleşik örnekler ve popüler kültürün araçsallaştırdığı konseptleri irdelemektedir. Tüketim toplumu ve insanlık durumu üzerinden bireye yüklenmeye çalışılan sorumluluğu ele alırken, seri üretim nesnelerinin üretim ilişkilerinin karmaşıklığının iletişim kuramadığı gerekçelendirmelerle ilgilenmektedir. Mevcut insanlık durumunun doğal habitatını tariflerken, gözardı ettiğimiz, farkında olmadığımız, bilincimiz dışında gerçekleşen etkileşimleri ifşa edebilmeyi amaçlamaktadır. Sanat, felsefe ve tasarımın parçalara ayırarak tekelleştirdiği, araçsallaştırdığı varsayımlara disiplinlerarası bir bakışla akışkanlık kazandırmayı hedeflemektedir. Bazı konspetlerin, çeşitli temsilciler eliyle farklı disiplinler içerisinde kemikleştirilmeye çalışıldığının bilinciyle, bu tez, hazır-yapım, kayıp gönderge ve gündelik nesne gibi kavramları alışılageldik bağlamları dışında ele alarak çağdaş insanların yaşamını anlamlandırmaya katkı sunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the absent referents of everyday objects through ready-mades, acknowledging the concept's weight in art. In doing so, it examines the relationship between everydayness and things, prioritizes explaining the difference between mundanity in terms of individual and society, and examines examples embedded in our collective memory and concepts instrumentalized by popular culture. It is interested in the justifications that the complexity of production relations of mass-produced objects cannot communicate while addressing the responsibility that is attempted to be imposed on the individual through the consumer society and the human condition. While describing the natural habitat of the current human condition, it aims to reveal interactions that we ignore, are unaware of, and occur outside our consciousness. It aims to fluidize the assumptions that art, philosophy, and design have monopolized and instrumentalized by fragmenting them into pieces using an interdisciplinary perspective. Being aware that some concepts are attempted to be solidified in different disciplines by various representatives, this thesis aims to contribute to understanding the life of contemporary humans by considering concepts such as ready-made, absent referent, and everyday things beyond their usual contexts.