An ecofeminist reading of Margaret Atwood's The Edible Woman and Isabel Colegate's The Shooting Party
Margaret Atwood'un The Edible Woman ve Isabel Colegate'in The Shooting Party romanlarının ekofeminist bir okuması
  1. Tez No: 878046
  2. Yazar: SELCEN KAVASLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARPINE MIZIKYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, vejetaryenlik, savaş, kayıp gönderge, kesişimsellik, Ecofeminism, vegetarianism, hunting, war, absent referent, intersectionality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tezin amacı, patriyarkada kadın ve hayvanların ortak deneyimlerine işaret etmek ve bu ortak deneyimleri incelemektir. Kadın ve hayvanların ikincil konumlarını tartışmak için ekofeminizm bir araç olarak kullanılmıştır. Ekofeminizm, merkezdeki ataerkinin kadın, doğa, hayvanlar ve diğer marjinalleştirilmiş gruplar üzerinde nasıl tahakküm kurduğunu inceler. Bu bağlamda, bu çalışma, patriyarkal kültürün, doğa üzerinde kurduğu tahakkümü ve özellikle kadınlar olmak üzere ötekileştirilen grupları, doğa ile ilişkilendirerek ikincil konumlarını meşrulaştırışını inceler. Ekofeminist teorik çerçevede önemli rol oynayan ve hem kadınların hem de hayvanların bedenlerine indirgenerek, akıl alanından dışlandıklarından dolayı, yaşadıkları benzer nesneleştirilmeyi aydınlatan doğa/kültür, beden/akıl gibi dikotomiler analiz edilmiştir. Ekofeministler, doğanın ve hayvanların istismarının kadınların cinsel istismarı ile metaforik bir bağı olduğunu iddia eder. Buna ek olarak, avlanmak, doğa üzerinde tahakküm kurma eylemi olarak görüldüğünden, maskülen bir eylem olarak atfedilir. Bu tezde çalışılan romanlar, Margaret Atwood'un The Edible Woman ve Isabel Colegate'in The Shooting Party romanlarıdır. Margaret Atwood'un The Edible Woman adlı romanında Carol J. Adams'ın kayıp gönderge kavramı, Marian'ın vejetaryenliğinin ve kendini hayvanlar ile özdeşleştirişinin tahlilinde kullanılmıştır. Isabel Colegate'in The Shooting Party adlı romanında maskülen öznenin avcı olarak inşası ile savaş ve av arasındaki bağ incelenmiştir. Adı geçen her iki romanda, kadın ve hayvanların, hegemonik erkeklik tarafından benzer şekilde nesneleştirildiklerini gösterme amacı ile kadınlar, hayvanlar ve alt sınıflar gibi ötekileştirilen grupların konumlarına değinilmiş ve ekofeminizm çatısı altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explore the linked experiences of women and animals in a patriarchal culture. To do so, ecofeminism as a means of discussion in terms of the subordination of women and animals is utilized in this study. Ecofeminism inspects how patriarchy in the centre dominates women, animals, nature and other marginalised groups. Within this context, this study investigates how patriarchal culture establishes a hegemony over nature and justifies the secondary position of otherised groups, specifically women, by associating them with nature. The dichotomies, such as nature/culture and body/mind that play an important role in ecofeminist theoretical frame is analysed in the study, which also highlights the related objectification of women and animals since they are both reduced to the body and excluded from the realm of the mind. Ecofeminists argue that the violation of animals and nature are metaphorically connected to sexual violation of women. Moreover, hunting, is considered as an act of domination over nature and animals; thus, it is evaluated as an act of masculinity. The novels here studied are The Edible Woman by Margaret Atwood and The Shooting Party by Isabel Colegate. In The Edible Woman, Carol J. Adams's concept of the absent referent is mentioned in the analysis of Marian's vegetarianism and her identification with animals. In The Shooting Party, the construction of the masculine self as the hunter and the link between war and hunting are evaluated. The position of the marginalised groups, such as women, animals and the lower classes are referred to and analysed within the light of ecofeminism with the aim of revealing the conjoint objectification of women and animals by hegemonic masculinity.