Aile içi ilişkilere kötülük kuramı üzerinden bakmak
Looking at intrafamilial relatiions through the theory of evil
  1. Tez No: 890454
  2. Yazar: NİSANUR SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kötülük, Aile, Aile içi ilişkiler, Evil, Family, Intrafamilial relations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kötülük, düzenin karşısında yer alarak kaosu içeren aynı zamanda tüm varlıklarda yıkıcı bir etkiye sahip olan bir olgu olarak tanımlanabilir. Kötülük olgusunu ilk tartışmaya açan filozoflardan biri Epiküros'tur. Epiküros, kötülüğe ilişkin yaklaşımı, Tanrı'yı merkeze koyarak ifade etmiştir. İslam düşünürlerinin başında gelen Gazali, kötülüğün iyilikle maskelenebileceğini ifade etmektedir. Bu görüşlerden farklı olarak İbni Meymun, kötülüğün kökenini yoklukla ilişkilendirerek ölüm ve hastalık üzerinden ele almaktadır. Bu bağlamda Âdem Peygamber ile eşi Havva'nın çocukları olan Habil ve Kabil arasında kıskançlık, kindarlık ve nefret gibi duygular sonucunda cinayet işlenmesi, kötülüğe yönelten bir etken olarak görülmektedir. Bununla birlikte kötülük olgusu din, edebiyat, felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı disiplinlerin yaklaşımlarında da ele alınmıştır. Bu bağlamda tez, kötülük olgusunu ve ailedeki yansımasını Tosya örneği üzerinden ve saha çalışması ile sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada yorumlayıcı desen üzerinden fenomonolojik yaklaşım kullanılmıştır. Fenomonolojik yaklaşım çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma örneklemi Tosya ilçesinde yaşayan 30 yaş ve üstü 15 katılımcı ile oluşturulmuştur. Böylece çalışma, tarihsel süreç içerisinde kötülük olgusunun ortaya çıkışı çeşitli gelişmeler ve kuramlar ışığında incelemiştir. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre kötülük, toplumsal ve ahlaki değerlerde ataerkil yapıdan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte aile içerisindeki kötülüklerde sorumsuzluk, ihanet vb. davranışlar ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Evil can be defined as a phenomenon that embodies chaos by opposing order and simultaneously exerts a destructive effect on all beings. One of the earliest philosophers to discuss the phenomenon of evil was Epicurus, who articulated his approach to evil by placing God at its core. Al-Ghazali, one of the leading Islamic philosophers, states that that evil can be disguised by goodness. In contrast, Ibn Maimonides associates the origin of evil with absence and addresses it through concepts such as death and disease. In this context, the murder of Abel by his brother Cain, the children of Prophet Adam and Eve, driven by emotions such as jealousy, spite, and hatred, is viewed as a contributing factor to evil. Furthermore, the phenomenon of evil has been explored within various disciplines including religion, literature, philosophy, sociology, and psychology. In this context, the thesis aims to problematize the phenomenon of evil and its manifestation within the family through the example of Tosya and fieldwork. The study employed a phenomenological approach within an interpretative design. Qualitative research methods were utilized within the framework of phenomenology. The research sample comprised 15 participants aged 30 and above residing in the Tosya district. Thus, the study examined the emergence of the phenomenon of evil throughout history in light of various developments and theories. According to the findings, evil emanates from patriarchal structures within social and moral values. Moreover, behaviors such as irresponsibility and betrayal have surfaced prominently within familial manifestations of evil.