3 boyutlu yazıcı teknolojisi yüzey çalışmalarının heykelsi giysi tasarımlarına dönüştürülmesi
3d printing technology transforming surface works into sculptured clothing designs
- Tez No: 890492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA HATUN TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Giysi modası, yaratıcılık, 3B yazıcılar, Clothing fashion, creativity, 3D printers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, 21. yüzyılın dijital teknoloji çağı, tekstil ve hazır giyim sektöründe inovatif ve özgün tasarımların gelişmesine imkan sağlamaktadır. CAD-CAM, Illustrator, Photoshop, Corel Draw gibi bilgisayarlı tasarım yazılımları, dijital teknolojilerin yardımıyla tekstil ve moda tasarımının günümüz popüler kültürüne entegrasyonunu ve modanın dinamikliğini muhafaza etmesini temin eder. Son dönemlerde, tasarımcılar defilelerinde 3 boyutlu yazıcı teknolojilerini performans odaklı bir yaklaşımla sergilemektedir. Sanatın temeli, insanın beş duyu organı aracılığıyla edindiği izlenimler ve algılardan oluşur. Bu temel unsurlardan biri olan görme duyusu, insan beyninde nesnelerin biçim ve görsel algılarının oluşumunu sağlar ve bu sayede yeni tasarımlar ve özgün fikirler ortaya çıkar. Tekstil ve hazır giyim sektöründeki teknolojik yenilikler, tasarım ve sanat disiplinlerinin katkısı ve tasarımcıların perspektifleriyle değer kazanmaktadır. 3 boyutlu yazıcı teknolojileri, tekstil ve moda tasarımıyla birleşerek tasarımcıların dikkatini çeken önemli bir odak haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı tasarlanan 2 boyutlu yüzeylerin 3 boyutlu yazıcılarda yeniden üretilerek giysi tasarımlarına dönüştürülmesidir.
Özet (Çeviri)
In this study, The digital technology of the 21st century enables the development of innovative and original designs in the textile and ready-made clothing industry. Computerized design software such as CAD-CAM, Illustrator, Photoshop, Corel Draw, with the help of digital technologies, ensure the integration of textile and fashion design into today's popular culture and preserve the dynamism of fashion. Recently, designers have been exhibiting 3D printing technologies with a performance-oriented approach in their fashion shows. The basis of art consists of the impressions and perceptions that humans acquire through the five sense organs. The sense of vision, one of these basic elements, enables the formation of the form and visual perception of objects in the human brain, and thus new designs and original ideas emerge. Technological innovations in the textile and ready-made clothing sector gain value with the contribution of design and art disciplines and the perspectives of designers. 3D printing technologies, combined with textile and fashion design, have become an important focus that attracts the attention of designers. The aim of this study is to transform the designed 2D surfaces into clothing designs by reproducing them on 3D printers.