Enformasyon obezitesi ile mücadele politikaları ve Türkiye'deki durum
Information policies to fight obesity and the situation in Turkey
  1. Tez No: 890589
  2. Yazar: AYŞEGÜL BABAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇİFTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon Obezitesi, İnternet Bağımlılığı, Problemli İnternet Kullanımı, Teknoloji Bağımlılığı, Yeni İletişim Teknolojileri, Information Obesity, Internet Addiction, Problematic Internet Use, Technology Addiction, New Communication Technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 607
Özet
Bu araştırmanın amacı, problemli internet kullanımı ve internet bağımlılığı ile giderek artan enformasyon obezitesi sorununa yönelik farklı ülkelerdeki mücadele politikalarını karşılaştırmalı olarak analiz etmek ve bu analiz çerçevesinde enformasyon obezitesi bağlamında Türkiye'de uygulanan mücadele politikalarını irdelemektir. Bu çerçevede araştırma birbirini tamamlayan iki aşamadan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, Almanya, Amerika, Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Japonya ve Yeni Zelanda ve Türkiye'de enformasyon obezitesi ve mücadele politikalarının tespitine yönelik olarak karşılaştırmalı bir durum analizi yapılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de enformasyon obezitesi ile mücadele politikalarının mevcut durumunu saptamak ve araştırmanın birinci basamağında incelenen ülkelerin politikaları ile karşılaştırmak için, bu alanda çalışmaları bulunan üç akademisyen, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkileri ile yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen ülkeler ve Türkiye'de problemli internet kullanımı ve enformasyon obezitesi ile mücadelede her ülkenin kendi bünyesinde farklı çalışmalarda bulundukları, kimi zaman uluslararası alanda iş birliğine dayanan politika ve etkinlikler gerçekleştirdikleri saptanmıştır. Türkiye'de, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının çeşitli etkinliklerde bulundukları, özellikle çocuk ve gençlere yönelik çalışmaların ön planda olduğunu saptanmıştır. Ancak Türkiye'de enformasyon obezitesi ile mücadele yönelik kamu kurum ve kuruluşlarının politikalarının bütüncül bir yapı göstermediği tespit edilmiştir. Bu sorun doğrultusunda eğitimciler, akademisyenler, kamu ve sivil toplum örgütleri için bütüncül bir bakış açısıyla mücadele politikalarını iyileştirme önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to comparatively analyze the combat policies in different countries against the global and increasing problem of information obesity, which includes problematic internet use and internet addiction. This analysis will also focus on the combat policies implemented in Turkey, providing a comprehensive understanding of the issue on a global scale. The research is designed to consist of two complementary stages. In the first part of the research, a comparative situation analysis was conducted to determine the information on obesity and combating policies in Germany, the USA, the Republic of South Africa, Russia, Japan, New Zealand, and Turkey. In the second part of the research, structured in-depth interviews were conducted with three academics who have studied in this field: the authorities of the Ministry of Youth and Sports, the Ministry of National Education, and the Digital Transformation Office under the Presidency of the Republic of Turkey to determine the current situation of policies to combat information obesity in Turkey and to compare them with the policies of the countries examined in the first step of the research. As a result of the research, it has been determined that each country carries out different activities within its own structure, and sometimes carries out policies and activities based on international cooperation in combating information obesity caused by problematic internet use and the increase in internet addiction. This global collaboration underscores the shared responsibility in addressing this issue. In the case of Turkey, it has been determined that public institutions and organisations and non-governmental organisations have been involved in various activities, and especially activities for children and young people are at the forefront. However, it has been determined that the policies of public institutions and organizations for combating information obesity in Turkey do not show a holistic structure. In line with this problem, suggestions have been made for educators, academicians, public and non-governmental organisations to improve the struggle policies from a holistic perspective.