Çocukluk çağı obezitesi ve metabolik sendromun subklinik inflamasyon belirteçleri ve monosit/HDL-K oranı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of childhood obesity and metabolic syndrome on subclinic inflammatory markers and monocyte/HDL-K ratio
  1. Tez No: 725428
  2. Yazar: HALİL TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: C-Reaktif Protein, Metabolik Sendrom, Obezite, Subklinik İnflamasyon Belirteçleri, C-Reactive Protein, Metabolic Syndrome, Obesity, Subclinical Inflammation Markers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bizim bu çalışmamızda çocukluk çağı obezitesi ve metabolik sendromun tanı ve takibinde enflamasyonla giden bir hastalık olması nedeniyle enflamasyon belirteçlerinin kullanılabilmesini sağlamaktır. Obezite ve metabolik sendromun yaratmış olduğu komplikasyonları önceden değerlendirebilecek ve bu komplikasyonların oluşmasını engellemeye yönelik tedavi ve takip planlayabilecek parametreler oluşturmaktır. Yöntem: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvurmuş 10-18 yaş aralığında bulunan 86 çocuk ve adölesanlardan oluşan bireyler alındı. Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Boy ve ağırlık ölçüleri kullanılarak VKİ değerleri hesaplandı. VKİ=Ağırlık (kg) / Boy (m2) formülüne göre hesaplandı. VKİ persentil eğrisine göre 95. persentil ve üzeri olanlar obez olarak kabul edildi. Çalışmamızda kullanılan metabolik sendrom tanı kriterleri; obezite (VKİ 95. persentil ve üstü olması), glukoz metabolizma bozukluğu (insülin direnci veya diyabetes mellitus), hipertansiyon (sistolik ve/veya diyastolik tansiyon arter basıncının yaş, cinsiyet ve boya göre 95.persentil ve üzeri olması) ve dislipidemi (TG, TK ve/veya LDL-K düzeyi 95. persentil ve üzeri ve/veya HDL-K 5. persentil ve altı olması). Bu dört kriterden en az üçünün olması durumunda metabolik sendrom tanısı konuldu. Hasta ve kontrol grubundan daha önce alınan hemogram değerlerinden subklinik inflamasyon göstergeleri olarak nötrofil/lenfosit oranı (NLO), trombosit/lenfosit oranı (TLO), MPV, RDW, WBC değerleri alındı. Biyokimya sonuçlarından CRP değerleri alındı. Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre kontrol grubunun VKİ 24,75±2,12 metabolik sendromlu grup için VKİ 32,57±4,37 ve obez grup için 31,90±5,20 olarak bulundu. Hastaların VKİ persentil değerleri, elde ettiğimiz sonuçlara göre kontrol grubunun VKİ persentil 88,05±9,75, metabolik sendromlu grup için VKİ persentil 96,63±1,83 ve obez grup için VKİ persentil 99,58±0,65 olarak bulundu. Gruplar karşılaştırıldığında metabolik sendromu olan grubun obez grup ve kontrol grubuna göre HDL-K, insülin, HOMA-IR, sistolik ve diyastolik kan basıncında anlamlı bir fark olduğu görüldü. Çalışmamızda subklinik enflamasyon belirteçleri olarak değerlendirilen WBC, RDW, MPV, TLO ve NLO değerleri kontrol grubu, obez grup ve metabolik sendromlu grup arasında karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Hastaların, akut faz reaktanı olan CRP değerlerinin kontrol, obez ve metabolik sendomlu hastalar arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Kontrol grupta 2,64±3,66, obez hasta grubunda 4,76±3,29, metabolik sendromlu hasta grubu için de 5,30±4,41 olarak bulundu. (p:0,031) Sonuç: CRP değeri, metabolik hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu. CRP ile Monosit/HDL-Kolesterol arasında pozitif korelasyon bulduk. Bu bize CRP değerinin metabolik sendromlu hastalarda subklinik inflamasyon belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to enable the use of inflammation markers, since childhood obesity and metabolic syndrome are inflammatory diseases in the diagnosis and follow-up. It is to establish parameters that can pre-evaluate the complications caused by obesity and metabolic syndrome and plan treatment and follow-up to prevent these complications from occurring. Method: Individuals consisting of 86 children and adolescents aged 10-18 years who applied to the Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital Pediatric Health and Diseases outpatient clinic were included. The study was done retrospectively. BMI values were calculated using height and weight measurements. It was calculated according to the formula BMI=Weight (kg) / Height (m2). According to the BMI percentile curve, those who were at the 95th percentile and above were considered obese. Metabolic syndrome diagnostic criteria used in our study; obesity (BMI 95th percentile and above), glucose metabolism disorder (Insulin resistance or diabetes mellitus), hypertension (systolic and/or diastolic blood pressure, 95th percentile and above) and dyslipidemia (TG, TK and/or LDL- K level is 95th percentile and above and/or HDL-K is 5th percentile and below). If at least three of these four criteria are present, a diagnosis of metabolic syndrome was made. NLR (Neutrophil/Lymphocyte ratio), TLR (Platelet/Lymphocyte ratio), MPV, RDW, WBC and CRP values were taken as subclinical inflammation indicators from the previous hemogram values obtained from the patient and control groups. Findings: According to the results we obtained in our study, the BMI of the control group was found to be 24,75±2,12, 32,57±4,37 for the metabolic syndrome group and 31,90±5,20 for the obese group. When the BMI percentile values of the patients were compared, according to the results we obtained, the BMI percentile for the control group was 88,05±9,75, the BMI percentile for the metabolic syndrome group was 96,63±1,83 and the BMI percentile for the obese group was 99,58±0,65. When the groups were compared, it was seen that there was a significant difference in HDL-C, Insulin, HOMA-IR, Systolic and Diastolic blood pressures in the metabolic syndrome group compared to the obese group and the control group. In our study, WBC, RDW, MPV, TLR and NLR values, which were evaluated as subclinical inflammation markers, were compared between the control group, the obese group and the group with metabolic syndrome. As a result of the comparison, no statistically significant difference was found between the groups. A statistically significant difference was found when the acute phase reactant CRP values of the patients were compared between control, obese and metabolic syndrome patients. It was found to be 2,64±3,66 in the control group, 4,76±3,29 in the obese patient group, and 5,30±4,41 in the metabolic syndrome patient group. (p:0.031). Conclusion: CRP value was higher in the metabolic patient group than in the control group. We found a positive correlation between CRP and Monocyte/HDL-Cholesterol. This made us think that CRP value can be used as a subclinical inflammation marker in patients with metabolic syndrome.