Âşık Veysel'in şiirlerindeki benzetmelerin dil yönünden incelenmesi
Linguishal study of the similarities in Âşık Veysel's poems
- Tez No: 890601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP EKŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık Veysel, Âşıklık Geleneği, Benzetme, Dil, Âşık Veysel, Minstrelsy Tradition, Simile, Language
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
İslamiyet öncesi Türk edebiyatının devamı niteliğinde olan ve kaynağını sözden alan âşık edebiyatı, Türk kültürünün ve dilinin zenginliklerini taşıyan önemli bir edebiyattır. Âşık edebiyatı âşıklar tarafından 15. yüzyılın sonlarından günümüze kadar taşınmış ve korunmuştur. Âşıklar günümüz edebiyatında ozan-baksı geleneğinin bir devamı olarak faaliyet göstermektedir. Sivas'ta doğup yetişen Âşık Veysel, âşık tarzı şiir geleneğini şiirlerinde yaşatan ve âşıklık geleneğinin devamını sağlayan en önemli halk ozanlarından biridir. Veysel:“Her kim ki olursa bu sırra mazhar / Dünyada bırakır ölmez bir eser”söylemindeki gibi âşıklığı süresince bıraktığı ölümsüz eserleriyle gelecek nesillere halk kültürünün anlaşılması ve değerlendirilmesi için önemli bir kaynak olarak hizmet etmeye devam etmektedir. Bu çalışmada Âşık Veysel'in hayatı, sanat anlayışı ve edebî yönü hakkında bilgi verildikten sonra Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 2014'te yayımladığı ve Âşık Veysel'in bütün şiirlerini içinde barındıran“Dostlar Beni Hatırlasın (Âşık Veysel Hayatı ve Bütün Şiirleri)”adlı şiir kitabındaki 157 şiiri benzetme çeşitleri açısından ele alınıp dil yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Minstrel literature, which is a continuation of pre-Islamic Turkish literature and takes its source from words, is an important literature that carries the riches of Turkish culture and language. Minstrel literature has been carried and preserved by minstrels from the end of the 15th century until today. Minstrels operate as a continuation of the ozan-baksı tradition in today's literature. Âşık Veysel, who was born and raised in Sivas, is one of the most important folk poets who keeps the minstrel style poetry tradition alive in his poems and ensures the continuation of the minstrelsy tradition. Veysel continues to serve as an important source for the understanding and evaluation of folk culture for future generations with the immortal works, he left during his minstrelsy, as in the saying“Whoever is granted this secret / Leaves a work that never dies in the world”. In this study, after giving information about Âşık Veysel's life, his understanding of art and his literary direction, the poem book“Friends Remember Me (Âşık Veysel Life and All His Poems)”published in 2014 by Ümit Yaşar Oğuzcan, which contains all the poems of Âşık Veysel, is given. 157 poems were discussed in terms of metaphor types and examined in terms of language.