Çad cumhuriyetinin bazı illerinde güneş enerjisi potansiyeli ve tasarımı
Solar energy in some provinces of the republic of Chad potential and design
- Tez No: 890662
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZKAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Çad Cumhuriyetinin 6 ili, güneş enerjisi, güneş enerji snatrali, elektrik enerji santarli
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Çad cumhuriyeti hakkında genel bilgiler sunulmuştur, ardından çalışmaya alınan 6 il (N'djaména, Abéché, Am-Timan, Moundou, Faya-Largeau ve Sarh) güneş enerjisi potansiyeli belirlenmiştir ve son olarak da bu altı il için 5 MW kurulu güce sahip bir santralın; hem şebekeye paralel hem de şebekeden bağımsız sistem kurulumu, tasarımı, maliyeti ve amortisman süresi analitik yöntemler ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçların ışığında en yüksek yıllık elektrik üretim potansiyeli 15.51 GWh Faya-Largeau ilinde ve en düşük potansiyel 11.23 GWh Sarh ilinde gözlenmiştir. Santralın kurulumu için 410 W monokristal silisyum güneş paneli seçilmiş olup SMA firmasına ait Sunny Central 100 LV eviricisini 50 adet kullanılmıştır. İlk yatırım maliyeti ve yıllık işletme giderleri arasında fark olmaksızın elde edilen elektrik üretim potansiyelindeki fark nedeni sistemin amortisman süresi her il için farklılık göstermiştir. En kısa amortisman süresi hem off-grid hem de on-grid sistem için yaklaşık 3 yıl Faya-Largeau ilinde olup en uzun süre 5.3 yıl ile Sarh ilindedir.
Özet (Çeviri)
This study first presents general information about the Republic of Chad. Subsequently, the solar energy potential of six provinces (N'djaména, Abéché, Am-Timan, Moundou, Faya-Largeau, and Sarh) was determined. Finally, the installation, design, cost, and payback period of a 5 MW power plant for these six provinces, both grid-connected and off-grid systems, were analyzed using analytical methods. In light of the results obtained, the highest annual electricity production potential of 15.51 GWh was observed in Faya-Largeau, while the lowest potential of 11.23 GWh was in Sarh. For the power plant installation, 410 W monocrystalline silicon solar panels were chosen, with 50 units of SMA's Sunny Central 100 LV inverters used Due to differences in electricity production potential despite no variance in initial investment costs and annual operational expenses, the payback period varies across the provinces. The shortest payback period, approximately 3 years for both off-grid and on-grid systems, was found in Faya-Largeau, whereas the longest period, 5.3 years, was in Sarh. Key Word: 6 Provinces Of The Republic Of Chad, Solar Energy, Solar Power Plant, Electric Energy Potential