Sporun çalışanların stres yönetimi ve öfke kontrolü üzerine etkisinin incelenmesisporun çalışanların stres yönetimi ve öfke kontrolü üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of sport on employee stress management and anger control
- Tez No: 890793
- Danışmanlar: DR. HACI ŞÜKRÜ TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Stres, Öfke, Sports, Stress, Anger
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, sporun çalışanların stres yönetimi ve öfke kontrolü üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama model kullanılmıştır. Araştırmaya 383 kişi katılmıştır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Stresle Başa Çıkma Ölçeği ve Sürekli Öfke Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri elektronik ortamda toplanmıştır. Yapılan normallik testine göre, verilerin normal dağılım gösterdiğinden Independent t test, One Way ANOVA testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon, nedensel ilişkiyi belirlemek için regresyon analizi uygulanmıştır. Cinsiyete, yaş gruplarına, eğitim düzeylerine göre stresle başa çıkma ve alt boyutlar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yaş grupları ile stresle başa çıkma düzeyi alt boyutları ve toplam puan arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Spor yapma durumları ile pozitif, destek, problem çözme alt boyutları ve toplam puan arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Spor yapma durumları ile sürekli öfke alt boyutu ve toplam sürekli öfke puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sürekli öfke ile stresle başa çıkma düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Katılımcıların spor yapma durumlarının stresle başa çıkma toplam ve alt boyutlarını anlamlı düzeyde pozitif yönde etkilediği ancak spor yapma durumlarının sürekli öfke toplam ve alt boyutlarını anlamlı düzeyde etkilemediği bulunmuştur. Sonuç olarak, spor yapan katılımcıların stresle başa çıkma düzeyleri ve öfke düzeyleri yapmayanlara göre daha gelişmiştir. Fiziksel egzersizler ve sportif faaliyetler zindelik, eğlence ve enerji gibi olumlu duyguları artırmanın yanı sıra kaygı, gerginlik, yorgunluk ve öfkeyi azaltmaktadır. Ayrıca, zihinsel sağlığın iyileştirilmesine ve stresle başa çıkma stratejisi olarak kullanılıp mental sağlığı destekleme ve stresle başa çıkma stratejilerinde ulaşılabilir ve uygulanabilir bir yöntem olarak yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of sports on stress management and anger control of employees. The relational screening model was used in the study. 383 people participated in the study. Personal Information Form, Stress Coping Scale and Trait Anger Scale were used in the study. The study data were collected electronically. According to the normality test, Independent t test and One Way ANOVA test were applied since the data showed normal distribution. Correlation was used to determine the relationship between variables, and regression analysis was applied to determine the causal relationship. No significant difference was found between stress coping and sub-dimensions according to gender, age groups and education levels. A significant difference was found between age groups and stress coping level sub-dimensions and total score. A significant difference was found between sports activities and positive, support, problem solving sub-dimensions and total score. A significant difference was found between sports activities and trait anger sub-dimension and total trait anger scores. A negative significant relationship was found between trait anger and stress coping levels. It was found that the participants' sports activities significantly positively affected the total and sub-dimensions of coping with stress, but that their sports activities did not significantly affect the total and sub-dimensions of trait anger. As a result, the stress coping and anger levels of the participants who did sports were more developed than those who did not. Physical exercises and sports activities increase positive emotions such as vitality, fun and energy, as well as reducing anxiety, tension, fatigue and anger. In addition, it can be widely used as an accessible and applicable method for improving mental health and coping with stress.