Anaokullarının okul iklimlerinin incelenmesi: Sorgun ilçesi örneği
Examination of school climates of kindergartens :Sorgun district example
- Tez No: 890806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA YÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul İklimi, Okul Yöneticisi, Demokratik Okul İklimi, Öğretmen, School Climate, School Administrator, Democratic School Climate, Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, okul ikliminin kavramsal unsurlarını çözümleyerek ideal bir okul iklimi geliştirmeyi hedeflemektedir. Okul iklimi hem fiziksel çevreyi hem de psikolojik güvenliği kapsayan geniş bir alanı ifade eder ve okulun fiziksel yapısıyla psikolojik atmosferi arasındaki karşılıklı etkileşimi belirtir. Çalışma kapsamında, okul öncesi eğitim kurumlarındaki okul iklimini nitel analiz yöntemleri kullanarak kapsamlı bir şekilde incelemektir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerle yapılan görüşmelere dayanarak okul ikliminin demokratik ve otokratik yönlerini ortaya koymuştur. Katılımcılar, demokratik bir okul ikliminin şeffaflık, katılımcılık, eşitlik gibi bileşenlerini vurgulamış ve bu özelliklerin eğitim-öğretim süreçlerinde olumlu etkiler yarattığını belirtmişlerdir. Öğretmenler, okuldaki karar alma süreçlerine katılmalarının okul iklimini iyileştirdiğini ifade etmişlerdir. Öte yandan, otokratik bir okul ikliminin karar alma süreçlerinin kapalı ve yönetici odaklı olması nedeniyle öğretmenlerin mesleki memnuniyetini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. Bu çalışma, okul ikliminin iyileştirilmesine yönelik yenilikçi bir yaklaşımı benimsemiş ve okul iklimini nitel yöntemlerle derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel analiz yaklaşımlarının ötesine geçilerek, okul ikliminin sadece fiziksel çevre ve psikolojik güvenlik gibi yüzeysel unsurlarla değil, bu unsurlar arasındaki etkileşim ve dinamiklerle de incelenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Öğretmenlerin deneyimlerinin okul iklimine etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve bu şekilde, okul ikliminin geliştirilmesine dair kapsamlı ve etkili yöntemler sunulmuştur. 2024, xii + 99 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the conceptual elements of school climate to develop an ideal school climate. School climate encompasses a broad range of factors, including both the physical environment and psychological safety, and denotes the reciprocal interaction between the school's physical structure and its psychological atmosphere. The study focuses on conducting a comprehensive examination of school climate in early childhood education institutions using qualitative analysis methods. The findings, based on interviews with teachers, reveal both democratic and autocratic dimensions of school climate. Participants emphasized components of a democratic school climate such as transparency, inclusiveness, and equality, and indicated that these features positively impact the educational processes. Teachers reported that their involvement in decision-making processes improved the school climate. Conversely, it was observed that an autocratic school climate, characterized by closed and administrator-focused decision-making processes, negatively affected teachers' job satisfaction. This study adopts an innovative approach to improving school climate and aims to conduct a thorough qualitative analysis of school climate. It highlights the need to move beyond traditional analytical approaches to examine not only the superficial aspects of school climate, such as physical environment and psychological safety, but also the interactions and dynamics between these elements. The impact of teachers' experiences on school climate has been examined in detail, leading to the development of comprehensive and effective strategies for enhancing school climate. 2024, xii + 99 Pages