Okul öncesi öğrencilerin girişimcilik yetkinliklerinin vuca temelinde hazırlanan oyunlarla geliştirilmesi
Improving entrepreneurship competencies of preschool students with vuca based games
  1. Tez No: 890887
  2. Yazar: CEREN KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: VUCA, girişimcilik yetkinlikleri, yaratıcılık, liderlik, problem çözme, risk alma, 21.yüzyıl yetkinlikleri, oyun temelli öğrenme, eylem araştırması, VUCA, entrepreneurial skills and competencies, creativity, leadership, problem solving, risk taking, 21st century skills, game-based learning, action research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Eğitim, içinde bulunduğu toplumun ekonomik, sosyal ve siyasi koşullarından, ihtiyaçlarından ve beklentilerinden etkilenmektedir. Bunlara bağlı olarak, 21. yüzyılda yaşanan değişiklikler de eğitim alanında önemli etkilere sahiptir. Yaşanan değişimler ani ve beklenmedik olduğunda VUCA (Değişkenlik (Volatility), Belirsizlik (Uncertainty), Karmaşıklı (Complexity) ve Muğlaklık (Ambiguity)) ortamı oluşmaktadır. Egitimde önemli değişikliklere yol açan bu tur ortamlarin ortaya cikmasi ortaya çıkması özellikle öğrencileri girişimcilik yetkinliklerinin gelişimine katkı sunmaktadır. Bu çalışma okul öncesi eğitimde okul öncesi eğitimi alan çocukların girişimcilik yetkinliklerinin VUCA temelinde hazırlanan oyunlarla geliştirilmesi amacı ile öğretmen ve araştırmacının karşılıklı olarak iş birliğine dayanan eylem araştırması yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Eylem araştırması öncesinde farklı yöntemler ile veriler toplanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın yapılacağı okuldaki öğretmenlerin mevcut durumdaki girişimcilik yetkinliklerine ilişkin görüşleri ve oyun etkinliklerinde bu girişimcilik yetkinliklerini uygulama boyutuna ilişkin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın uygulama sürecine alınacak beceriler, ihtiyaç analizi doğrultusunda öğretmen toplantıları, veli anketi, öğretmen anketi ve girişimcilik yetkinliklerini içeren oyun etkinliği ile belirlenmiştir. Ardından araştırmanın gerçekleşeceği sınıfta girişimcilik oyun etkinliklerini planlanma, uygulama süreçlerinin geliştirilmesi, süreçte karşılaşılan bulgular ve bulgulara ne gibi çözümler bulunacağı tartışılmış, çözümler üretilerek bir sonraki oyun etkinliği planında yapılacak olan eylem araştırma döngülerinin uygulanması sağlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde, Adana il merkezinde bulunan ailelerin alt sosyoekonomik düzeye sahip olduğu resmi bağımsız bir anaokulunda öğrenim gören 12 okul öncesi eğitimi alan çocuk oluşturmuştur. Araştırma sürecinde 4 eylem döngüsü ve 23 eylem planına yer verilmiştir. Mevcut durumun belirlenmesindeve eylem uygulamaları sırasında öğrenci gözlem formu, araştırmacı günlüğü, öğretmen görüşmesi ve öğrenci gözlemlerinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Tüm eylem döngülerinin sonunda genel bir değerlendirmeye yer verilmiştir. Tespit edilen sorunlara çözüm önerileri getirilmiş ve çözümler bir sonraki oyun etkinliğinin eylem planına yansıtılmıştır. Elde edilen kodlar nitel veri analizi yapan programlardan birinde (MaxQ) analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda uygulamanın gerçekleştirildiği sınıfta girişimcilik yetkinliklerinden yaratıcılık, liderlik ve problem çözme yetkinliklerinin oyun etkinlikleri ile anlamlı düzeyde bir artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Risk alma yetkinliğinin çocukların risk alma yetkinliğine bakış açılarıyla ilgili oyun etkinliklerine yer verildiği sürece anlamlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucunda VUCA ortamında girişimcilik yetkinliklerinin oyun etkinlikleri ile geliştirilebildiği, bunun yanı sıra elde edilen bulgular ışığında çocukların girişimcilik yetkinliklerinin kazandırılmasıyla VUCA ortamları için hazır hale gelebilecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Education is affected by the economic, social and political conditions, needs and expectations of the society in which it operates. Accordingly, the changes experienced in the 21st century also have significant effects on the field of education. When the changes experienced are sudden and unexpected, a VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity) environment occurs. These changes, which led to significant changes in education, especially encouraged students to develop their entrepreneurial skills. This study was carried out using the action research method, which is based on mutual cooperation between the teacher and the researcher, in order to develop the entrepreneurial competencies of preschool students in pre-school education with games prepared on the basis of VUCA. Before the action research, data was collected using different methods. In this context, the opinions of the teachers at the school where the research will be conducted were taken regarding their current entrepreneurial skills and the extent of applying these entrepreneurial skills in game activities. The skills to be included in the implementation process of the research were determined through teacher meetings, parent survey, teacher survey and game activity including entrepreneurship skills in line with the needs analysis. Then, the planning of entrepreneurship game activities in the classroom where the research would take place, the development of the application processes, the findings encountered in the process and the solutions to be found for the findings were discussed and solutions were produced and the next game activity plan was made. The participants of the research were 12 preschool children studying in an official independent kindergarten in the city center of Adana, whose families have low socioeconomic levels, in the spring semester of the 2023-2024 academic year. 4 action cycles and 23 action plans were included in the research process. Codes obtained from the student observation form, researcher diary, teacher interview and student observations were used to determine the current situation and during action practices. A general evaluation is included at the end of all action cycles. Solutions to the identified problems were suggested and the solutions were reflected in the action plan of the next game event. The obtained codes were analyzed in one of the programs that perform qualitative data analysis (MaxQ). As a result of the qualitative observations, it was observed that the entrepreneurship skills of creativity, leadership and problem solving skills increased significantly with game activities in the classroom where the application was carried out. It has been observed that there is a significant increase in risk-taking skills as long as play activities related to children's perspectives on risk-taking skills are included. As a result of the study, it is thought that entrepreneurship skills can be developed through game activities in the VUCA environment, and in the light of the findings, children can become ready for VUCA environments by gaining entrepreneurship skills.