EYDİİB programının ortaöğretim 10.sınıf öğrencilerinin eleştirel ve yaratıcı düşünme, akademik başarı ve tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effect of EYDİİB program on critical and creative thinking, academic achievement and attitudes of 10th grade secondary school students
  1. Tez No: 890958
  2. Yazar: SEDA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, eleştirel düşünme, İngilizce, tutum, yaratıcılık, Academic achievement, critical thinking, English, attitude, creativity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı İngilizce dersi“Dijital Çağ”ünitesi için hazırlanan EYDİİB (Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme İş Birliği ve İletişim Becerileri) programının 10.sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme ve yaratıcılık becerileri, akademik başarı ve İngilizce dersine ilişkin tutumlarına etkisini incelemektir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Gaziantep İli Islahiye İlçesi'ndeki bir lisede gerçekleştirilen bu araştırmada durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu yarı deneysel desen şeklinde olup, nitel buyutuçalışmada ön test-son testler kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutu ise mevcut durumu betimlemek amacıyla doküman analizi, gözlem ve görüşme tekniklerinden oluşmaktadırr. Araştırma, 28 kişilik öğrenci grubundan toplanan verilerle 10. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 7 haftalık uygulama süresince araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir ve uygulama 14 ders saati sürmüştür. 21. Yüzyıl becerilerinden eleştirel düşünme, yaratıcılık, iş birliği ve iletişim becerilerini temel alarak hazırlanan EYDİİB programına ait ders planları 10.sınıf öğrencilerinin İngilizce dersinde haftada 2 ders saati olmak üzere uygulanmıştır. Eleştirel Düşünme Rubriği, Torrance Yaratıcı Düşünme Testi, İngilizce Başarı Testi ve İngilizce Tutum Ölçeği araştırmanın başlangıcında ön test olarak, araştırmanın sonunda ise son test olarak öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizinde SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Yapılan Eleştirel Düşünme Rubriği, Torrance Yaratıcılık Testi, İngilizce Başarı Testi ve İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ön test ve son testlerinden elde edilen veriler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla t-test analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, EYDİİB programının uygulandığı grubun ön test ve son test sonuçları arasında; • Eleştirel Düşünme Testi ön test puanları kontrol altına alındığında, son test puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. • Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ön test puanları kontrol altına alındığında, son test puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. • İngilizce Başarı Testi ön test puanları kontrol altına alındığında, son test puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. • İngilizce Tutum Ölçeği ön test puanları kontrol altına alındığında, son test puanları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Nitel veri toplama aracı olarak kamera kayıtları, öğrencilerle yapılan görüşme kayıtları ve araştırmacı tarafından tutulan günlük kullanılmıştır. Nitel veriler için, betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Görüşme bulgularına göre öğrenciler uygulamanın İngilizce dil becerilerini olumlu yönde etkilediğini, okuma becerilerinde eskiye göre daha iyi olduklarını, kelime bilgileri eksik de olsa İngilizce' yi daha iyi yazmaya başladıklarını, yaratıcılık becerilerinde gelişme olduğunu ve dili kullanırken zihinsel süreçlerden geçtiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler İngilizce dersine karşı olumlu tutumlar geliştirmeye başladığı için derste daha başarılı olduklarını ifade etmişlerdir. Araştırmacı Günlüğü ve kamera kayıtlarından elde edilen bulgular da bu sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the EYDIIB programme prepared for the 'Digital Age' unit of English course on 10th grade students' critical thinking and creativity skills, academic achievement and attitudes towards English course. In this research, which was conducted in a high school in Islahiye District of Gaziantep Province in 2021-2022 academic year, case study method was used. The quantitative dimension of the research is in the form of a quasi-experimental design and pre-test-post-tests were used in the study. The research was carried out on 10th grade students with data collected from a group of 28 students. The research was carried out by the researcher during the 7-week application period and the application lasted 14 weeks. Based on 21st century skills such as critical thinking, creativity, cooperation and communication skills, the lesson plans of the EYDIIB programme were implemented in the English lessons of 10th grade students for 2 lesson hours per week. Critical Thinking Rubric, Torrance Creative Thinking Test, English Achievement Test and English Attitude Scale were applied to the students as pre-test at the beginning of the study and as post-test at the end of the study. SPSS 17.0 statistical package programme was used to analyse the quantitative data. A t-test analysis was conducted to determine whether there was a statistically significant difference between the data obtained from the pre-test and post-test of the Critical Thinking Rubric, Torrance Creativity Test, English Achievement Test and Attitude Towards English Lesson Scale. As a result of the analyses, there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test results of the group to which the EYDIIB programme was applied; • When the Critical Thinking Test pre-test scores were controlled, a significant difference was found in favour of the post-test scores. • When Torrance Creative Thinking Test pre-test scores were controlled, a significant difference was found in favour of post-test scores. • When the English Achievement Test pre-test scores were controlled, a significant difference was found in favour of the post-test scores. • When English Attitude Scale pre-test scores were controlled, a significant difference was found in favour of post-test scores. Camera recordings, interview records with students and a diary kept by the researcher were used as qualitative data collection tools. Descriptive analysis and content analysis were used for qualitative data. According to the interview findings, the students stated that the application positively affected their English language skills, they were better at reading skills than before, they started to write English better even if their vocabulary knowledge was incomplete, their creativity skills improved and they went through mental processes while using the language. They also stated that they were more successful in the course because they started to develop positive attitudes towards the English course. The findings obtained from the researcher diary and camera recordings also support these results.