Ratlarda oluşturulan deneysel sepsis modelinde kurkuminin over üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of curcumin on the ovary in an experimental sepsis model in rats
- Tez No: 891000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, endoplazmik retikulum stresi, kurkumin, otofaji, over, rat, sepsis, Apoptosis, endoplasmic reticulum stress, curcumin, autophagy, ovary, rat, sepsis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Amaç: Sepsis, vücudun enfeksiyöz ajanlara aşırı yanıt vermesi sonucu gelişen ve hayati organlarda ciddi hasarlara yol açabilen yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon durumudur. Bu nedenle, hastalığın erken teşhisi ve tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması büyük önem taşımaktadır. Kurkumin, zerdeçal kökünden elde edilen bir bileşik olup, anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan sepsis modelinde meydana gelebilecek over hasarında kurkuminin koruyucu ve tedavi edici potansiyel etkilerinin histolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu çalışmada ağırlıkları 250-300 gram arasında değişen 40 adet Sprague Dawley dişi rat kullanıldı. Ratlar rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlara herhangi bir ilaç uygulaması yapılmadı. Vehicle grubundakilere mısır yağı oral gavaj yoluyla 7 gün boyunca verildi. Çekal ligasyon perforasyon (CLP) grubunda bulunan ratlara CLP modeli uygulandı. KUR+CLP grubundaki deneklere sepsis oluşturulmadan önce, günde 200 mg/kg dozda kurkumin 0,5 ml mısır yağı içinde bir emülsiyon halinde oral gavaj yoluyla verildi ve 7 gün sonra CLP modeli uygulandı. CLP + KUR grubundakilere ise CLP modeli uygulandıktan sonra günde 200 mg/kg dozda kurkumin 0,5 ml mısır yağı içinde bir emülsiyon halinde oral gavaj yoluyla 7 gün boyunca verildi. Deney sonunda sakrifiye edilen ratlardan overleri ve kan örnekleri alınarak histolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal olarak analiz edildi. Bulgular: Over dokularında gerçekleştirilen histolojik değerlendirmeler sonucunda kontrol grubuna ait kesitlerde normal morfolojik yapının korunduğu izlendi. Vehicle grubunda ise histolojik görünüm kontrol grubuna kıyasla hafif derecede bozulmuştu. CLP gruplarına ait overlerin kesitleri ışık mikroskobunda incelendiğinde, vasküler konjesyon ve yoğun hemoraji alanları tespit edildi. Başta primordiyal ve primer foliküller olmak üzere folikül sayılarında azalma olduğu belirlendi. Kurkumin uygulanan gruplarda ise konjesyonun belirgin şekilde azaldığı ve hemorajinin minimal düzeyde olduğu gözlendi. Bu gruplarda folikül sayıları da belirgin şekilde artmıştı. İmmünohistokimyasal olarak, CLP gruplarında endoplazmik retikulum (ER) stres belirteçleri olan GRP78, CHOP ve LC3 proteinlerinin immunoreaktivitesinin önemli ölçüde arttığı belirlendi. Kurkumin uygulaması ile GRP78, CHOP ve LC3 ekspresyonu azaldı. Biyokimyasal parametreler değerlendirildiğinde, CLP grubunda CRP seviyelerinin anlamlı derecede arttığı ve AMH değerlerinin ise azaldığı saptandı. Kurkumin uygulamasının ise CRP düzeylerini azalttığı ve AMH değerlerini artırdığı tespit edildi. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular, kurkuminin overlerde sepsise bağlı ER stresini hem sepsis öncesinde hem de sepsis sonrasında verildiğinde belirgin şekilde azaltığı ve hücresel hasarı önlediğini gösterdi. Bu bulgular, kurkuminin sepsis sonucunda overlerde meydana gelen hasarın tedavisinde koruyucu ve tedavi edici potansiyel bir ajan olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a life-threatening infection condition that develops as a result of the body's overresponse to infectious agents and can cause serious damage to vital organs. Therefore, it was of great importance that the disease be diagnosed early and treatment started as soon as possible. Curcumin is a compound derived from turmeric root and it has anti-inflammatory and antioxidant properties. In this study, it was aimed to investigate the protective and therapeutic potential effects of curcumin on ovarian damage that may occur in the experimental sepsis model by histological, immunohistochemical and biochemical methods. Material and method: In this study, 40 female rats of the Sprague Dawley weighing between 250-300 grams were used. The rats were randomly divided into 5 groups. Rats in the control group were not administered any medication. Those in the Vehicle group were given corn oil by oral gavage for 7 days. The CLP model was applied to rats in the cecal ligation perforation (CLP) group. Subjects in the KUR+CLP group were given curcumin in 0.5 ml corn oil at a dose of 200 mg/kg per day as an emulsion by oral gavage before sepsis was established, and the CLP model was applied after 7 days. Those in the CLP + KUR group were given curcumin at a dose of 200 mg/kg per day in 0.5 ml corn oil as an emulsion for 7 days by oral gavage after the CLP model was applied. At the end of the experiment, ovaries and blood samples were taken from the sacrificed rats and analyzed histologically, immunohistochemically and biochemically. Results: As a result of the histological evaluations performed in the ovarian tissues, it was observed that the normal morphological structure was preserved in the sections of the control group. In the Vehicle group, the histological appearance was slightly impaired compared to the control group. When the sections of the ovaries belonging to the CLP groups were examined under the light microscope, areas of vascular congestion and intense hemorrhage were detected. It was determined that there was a decrease in the number of follicles, especially the primordial and primary follicles. In the curcumin-treated groups, it was observed that the congestion decreased significantly and hemorrhage was minimal. The number of follicles also increased significantly in these groups. Immunohistochemically, it was determined that the immunoreactivity of the endoplasmic reticulum (ER) stress markers GRP78, CHOP and LC3 proteins was significantly increased in the CLP groups. With curcumin administration, the expression of GRP78, CHOP and LC3 decreased. When the biochemical parameters were evaluated, it was determined that CRP levels increased significantly and AMH values decreased in the CLP group. Conclusion: Our findings showed that curcumin significantly reduced sepsis-related ER stress in the ovaries when given both before and after sepsis and prevented cellular damage. These findings support that curcumin can be used as a potential protective and therapeutic agent in the treatment of ovarian damage as a result of sepsis.